fbpx
5 C
София

Ето какво предстои да се появи в ОС Windows 11 през 2023 година

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В края на тази отиваща си вече 2022 година операционната система Windows 11 получи своето първо голямо функционално обновяване с баналното име 2022 Update, което обаче донесе със себе си няколко нови функции и редица подобрения. По този начин ОС Windows 11 стана много по-удобна за използване в сравнение с Windows 11 от 2021 година.

Сега е време да погледнем какво можем да очакваме от Windows 11 през 2023 година. Редакторът на популярното интернет издания Windows Central Зак Боудън събра наличната информация от Microsoft и други свои източници, и съобщи кога ще излязат нововъведенията за тази операционна система и какви ще бъдат основните нововъведения.

Да напомним, че през изтеклите няколко месеца Microsoft усилено работи върху поредица обновявания, които нарича Moments. Те имат за цел да осигурят регулярно въвеждане на иновации през целия жизнен цикъл на Windows 11. Новите ъпдейти ще излизат веднъж на няколко месеца, веднага след като станат готови, а не както бе досега веднъж в годината с мащабни функционални обновявания. Първият подобен ъпдейт излезе през месец октомври тази година и добави поддръжката на табове във файловия мениджър.

Windows 11 Moment 2

Според тази информация, следващото голямо обновяване Moment 2 трябва да излезе в края на февруари или началото на март 2023 година. То трябва да донесе със себе си следните промени:

 • Таскбар, който е оптимизиран и за удобно използване и в таблетите
 • Обновяване на системната област
 • Допълнителни настройки за търсенето, полето на което е поставено в таскбара
 • Препоръки относно консумацията на електрическа енергия
 • Търсене в Task Manager на нишките, процесите и т.н.
 • Уиджети на цял екран
 • Ефектите Windows Studio в бързите настройки
 • Подобрено гласово управление

Добрата новина е, че Microsoft не се притеснява да прави значителни промени в потребителския интерфейс на Windows с помощта на тези актуализации. Новият таскбар за режим на таблет много прилича на лентата за задачи на Windows 10X. Когато системата разпознае, че се използва сензорен екран, а не мишка и клавиатура, таскбарът автоматично се свива до съвсем тънка лента в долната част на екрана, за да освободи повече място за работещите приложения. Лентата на задачите лесно се разширява до нормалното си състояние с плъзгане отдолу нагоре от долния край на екрана. В същото време разстоянието между иконките на работещите и на фиксираните приложения е по-голямо, отколкото в стандартната версия, така че да е по-удобно за работа само с пръст.

Освен това е добавено модерно съвременно меню при препълване на таскбара, което се появява, когато в лентата на задачите свърши мястото за поставяне на нови иконки на приложения. Ако не искате да го използвате, винаги можете да го изключите от системните настройки.

Windows 11 Moment 3 и следващите

Някъде към края на пролетта или началото на лятото (май-юни) Microsoft възнамерява да представи актуализацията Moment 3 за Windows 11. Според Зак Боудън специалистите на софтуерния гигант работят за подобряване на системния интерфейс за различните сгъваеми устройства както с един, така и с два екрана. Все още обаче не е известно дали тези промени ще бъдат част от Moment 3 или ще се появят в някоя от следващите актуализации.

Напълно възможно е през 2023 година да се появят нови промени в търсенето на Windows, актуализации на предварително инсталираните приложения и т.н. Освен това Microsoft възнамерява постепенно да премахне наследеното приложение за електронна поща и календар в полза на нов уеб базиран клиент за Outlook. Постепенният преход може да започне през следващата година, когато новият клиент добави поддръжка на имейл услуги и за трети страни.

Освен това Microsoft ще продължи да обновява дизайна на остарелите компоненти на операционната система, за да могат да по-добре да съответстват на съвременния външен вид на Windows 11. Редица компоненти и елементи от ерата на Windows 8 и дори Windows 7 са останали и все още се използват. Това са диалоговите програмни прозорци за автоматично монтиране и започване на възпроизвеждането на тракове от USB стиковете, изскачащи прозорци на защитната стена на Windows и други подобни. Ще има и нов дизайн в стил Fluent Design

Windows 11 версия 23H2

Microsoft възнамерява както преди всяка година да представя големи функционални обновявания за Windows 11. Това означава, че през есента (през септември или октомври) трябва да излезе Windows 11 версия 23H2. Но това едва ли ще бъде цялостно обновяване на платформата, а голямо кумулативно обновяване, което ще побере всичките излезли дотогава Moment, а не пълноценна нова версия на Windows 11, както при 22H2.

Интересно е, че приблизително през същия интервал от време трябва да излезе Moment 4, което явно трябва да стане след излизането на Windows 11 22H2.

Финал

И така, според тази информация, основните планове на Microsoft относно операционната система Windows за 2023 година са следните:

 • Windows 11 22H2 Moment 2 – февруари или март следващата година
 • Windows 11 22H2 Moment 3 – месец май или юни 2023-та
 • Windows 11 23H2 Moment 4 – септември или октомври 2023 година

Всичко това означава, че потребите редовно ще получават нови функции и значителни подобрения за Windows 11 на всеки няколко месеца. Този подход силно се различава от използвания в миналото метод, когато обновяванията за операционната система на Microsoft излизаха веднъж или два пъти годишно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини