Ето как бихте могли да вкарате в капан един роботизиран автомобил

0
74

За разлика от живите водачи на моторни превозни средства, роботизираните автомобили съвсем точно спазват правилата за движение по пътищата. Художникът Джеймс Бридъл (James Bridle) се прочу днес във всички технологични сайтове с нелепата си идея за вкарване на самоуправляем автомобил в своеобразен капан и по този начин да се блокира неговото движение.

Досега се чудехме какво точно ще избере изкуственият интелект при внезапна ситуация на пътя, при която няма друг избор, освен да спаси живота на собственика на автомобила или да блъсне автомобила, за да съхрани живота на преминаващия наблизо пешеходец. Джеймс Бридъл измисли нещо ново, което може да влезе във фолклора на робомобилите – капан, който би трябвало да блокира движението на роботизирания автомобил.

С бели линии, имитиращи пътната маркировка, художникът нарисува фигура с овална форма. Отвън, линията е прекъсната, а отвътре е непрекъсната. Според художника, ако стриктно се спазват правилата за движение по пътя, робомобилът ще може да влезе в този кръг през прекъснатата линия, но не може да излезе, понеже остава заобиколен от непрекъснатата. По този начин, той остава блокиран в този своеобразен капан.

Естествено, това е шега. Но примерът добре илюстрира с какво може да се сблъска един слаб изкуствен интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари