Ето как в браузъра Chrome може да се направи линк към фрагмент от уеб страницата

5
1298

Вчера бе публикувана информация, че браузърът Chrome 90 разполага с нова функция, която дава възможност да се правят линкове към конкретен фрагмент на текста в уеб страницата. Тази функционалност ще се разпространява постепенно и към края на месеца ще стане достъпна за всички потребители, но се оказа, че има начин всеки самостоятелно да я включи и да я използва.

Често пъти, когато споделяме линк към някоя уеб страница, просто искаме да обърнем вниманието на получателя към определен сегмент на текста и на конкретно изречение, за да покажем своята гледна точка. Сега това става съвсем лесно.

Да отбележим, че новата функция работи само в уеб браузърите Chrome и Edge. Всеки може да я включи, ако в адресния ред въведе chrome://flags и после в реда за търсене постави опцията Copy Link To Text. Ще се появят три възможности – Default, Enabled и Disabled, като очевидно трябва да се избере Enabled. Налага се рестартиране на браузъра.

За да се използва новата възможност е необходимо да се отвори съответния уеб сайт, да се маркира някой текст, към който трябва да бъде направена препратката, а след това с десния бутон на мишката да се избере опцията „Копиране на връзката към откроения текст„.

Веднага ще бъде генериран специален URL адрес, който автоматично се копира в клипборда. Остава тази препратка да бъде изпратена на получателя, който автоматично ще бъде прехвърлен към съответния ред на уеб-страницата.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари