fbpx
25.8 C
София

Храна или чипове: засухата в Тайван води до тревожни последици

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Тайванските производители на електронни компоненти се сблъскаха с твърде неприятен проблем. Въпреки че Тайван е една от най дъждовните държави в света, този година сушата в тази държава е най-голямата за последните 56 години.

Заводите за производство на процесори и най-разнообразни чипове използват огромна част от запасите от питейна вода на острова, но въпреки всичките предприети мерки за икономисване, водата не достига. Така например, TSMC пречиства и повторно използва над 86% от консумираната вода, като без тази технология компанията отдавна щеше да спре производството.

При разпределянето на водата тайванските власти дават приоритет именно на високотехнологичните компании, а жителите на някои градове, както и на практика всички ферми, икономисват водата. В Синчу, където се намира централният офис на TSMC, бе изградена огромна пречиствателна станция за опресняване на водата и тръбопровод, който съединява града с по-дъждовната северна част на страната.

В началото на месеца бе намалено налягането в тръбопроводите и се планираше спиране на водата в определени дни на седмицата. Сега това е факт: в половината Тайван вода няма вторник и сряда, а в другата половина – в четвъртък и петък. Редица тайвански компании, включително и TSMC започнаха да купуват чиста питейна вода от други места.

Производителите на чипове използват чистата вода за най-различни цели. Тя е необходима за почистването на силициевите кристали, както и за постигане на необходимата чистота в помещенията. Проблемът с недостига на вода се задълбочава заради новия коронавирус, а недостигът на чипове води до дефицит и до ръст в цената на електрониката по целия свят. Очаква се допълнително поскъпване на процесорите и видеокартите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини