fbpx
0.6 C
София

Ето как да създадете най-сигурната парола, която никой няма да разбие

Следвайте няколко лесни стъпки и дори на най-добрия хакер ще му трябват 300 години, за да се справи с вашата парола.

Най-четени

Ако се притеснявате, че някой може да влезе в профилите ви, може да измислите парола като GHhJHCHAKHNDL78!!! – със сигурност не е лесно за хакерите да я разбият. Но повечето хора все още предпочитат лесни и прости пароли. Наскоро управителят на NordPass, който отговаря за паролите, обяви, че “samsung” е една от най-използваните пароли в поне 30 страни.

А ще повярвате ли, че най-популярната парола в света е “password” (парола)?

Имайте предвид, че да използвате парола на името на компанията, която е произвела телефона ви, може би не е много добра идея. Но „samsung“ става все по-предпочитана парола от потребителите. През 2019 г. тя беше на 198-а позиция за най-популярна парола, а през следващата година се издигна на 189-о място. През 2021 г. „samsung” се нарежда на номер 78 в списъка с популярни пароли.

Потребителите използват и други марки за защита на акаунтите си – Adidas, Nike, Tiffany. Различните държави имат различни фаворити въз основа на културни различия и ценности. В Англия четвъртата най-популярна парола е „Ливърпул“, шеста е „Арсенал“, а под номер 11 е „Челси“. В Италия “Ciao” (в превод „Здравей“) е четвъртата най-използвана парола.

А ето как да създадете паролата, която не може да бъде разбита от нито един хакер

Е, може би ще се разочаровате, когато научите, че кратките и прости пароли са много по-лесни за разбиване. Проучване на CNBC показва, че парола, която е съставена от 4 то 11 знака, може да бъде разбита веднага. За паролите от 12 знака са нужни две секунди, а за тези от 13 знака – цели 19 секунди.

Важно е да знаете и че дори комбинирането на цифри, главни и малки букви също не ви осигурява защита. Парола с подобна комбинация, съставена от 4 то 6 знака, също може да бъде разгадана веднага от хакерите. От друга страна, дешифрирането на същата комбинация с осем знака, може да отнеме 7 минути.

Паролата с най-добра защита се състои от главни и малки букви, цифри и специални символи. Разбиването на парола от 7 то 10 знака с тази комбинация може да отнеме до пет месеца. Ако използвате 11 знака, на хакерите ще им отнеме 34 години да разбият паролата ви. А приложите ли комбинацията в 12 знака, ще са нужни 300 години, за да бъде разбита вашата парола.  NordPass препоръчва никога да не използвате една и съща парола в различни профили или приложения. Също така, трябва да сменяте паролата си от време на време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини