Фирма за киберсигурност работи с Ватикана, за да бъде защитена безценната колекция от дигитализирани книги от набезите на хакери.

Папската институция, като всяка една организация иска да бъде в крак с времето. Дигитализирането на книгите в нейния архив може да осигури безценно копие, ако оригиналите по някаква причина бъдат загубени или унищожени.

За да работи всичко както трябва обаче, този архив трябва да е защитен от хакери

А много добре знаем, че неуязвими в Интернет няма. Без силна защита цифровите библиотеки могат да бъдат разграбени или дори унищожени.

Над 500-годишната Ватиканска библиотека, която съхранява сред другите си исторически съкровища най-старото оцеляло копие на Библията, е в процес на дигитализиране на над 80 000 от най-редките си документи.

Това ще позволи на повече хора да разгледат историята на света от първа ръка, обяснява Манлио Мицели, главен информационен директор на Ватиканската библиотека

Архивът обаче е много изкушаващ за хакери.

Заради това библиотеката обявява през изминалия месец, че работи с фирма за киберсигурност, която използва изкуствен интелект за защита на дигитални богатства. Това е Darktrace.

Джъстин Фиер, директор по кибер разузнаване и анализи в Darktrace, казва, че компанията защитава библиотеката срещу около 100 опита за хакване на месец.

Защитата е изградена на основата на „имунна система“. Тя развива разбиране в реално време за нормалната активност в дигиталната версия на библиотеката. Така тя може да реагира много бързо, ако се появи „патоген“, който довежда до промяна в начина на работа.

В 90% от случаите, в които изкуственият интелект казва, че нещо е е необичайно, то се оказва умишлено или неумишлено вредно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари