Слуховете че Google скоро ще представи още една операционна система, която ще стане третата след Android и Chrome OS може да се окажат верни.

Първата информация за Fuchsia OS се появи още през 2016 година и досега знаехме само че ще има съвсем нов интерфейс и може би ще замени предишните. Днес се появи нова информация за работата на Fuchsia OS, инсталирана на хибридния лаптоп-таблет Pixelbook.

Операционната система е инсталирана чрез изтегляне на дисковия образ за USB устройство на базовата зареждаща програма Zedboot. След стартирането на Zedboot започва изтеглянето и инсталирането на операционната система чрез интернет.

Получената и инсталираната по този начин операционна система е работоспособна: нормално работят сензорния екран, клавиатурата, тъчпадаът и мишката, включени чрез USB порта, както и USB Ethernet адаптерът. Но не функционира Wi-Fi модула.

По всичко личи, че интерфейсът на новата операционна система е оптимизиран за работа както на смартфони, така и на лаптопи и таблети. На външен вид тя изглежда като нещо средно между десктоп ОС и операционната система Android.

Работата върху Fuchsia продължава от две години. Не се знае кога ще бъде завършен проектът, но Google няма за къде да бърза, понеже Android владее 80% от пазара.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
АхОх
АхОх

Какъв им е проблема на Гугъла ?! защо са им токлова много операционни системи? Как изглежда няма никакво значение – виждал съм Линукс който изглежда като Уиндоус или МАК.. същото важи и за Уиндоус който изглежда като линукс или мак – така че интерфейса не е важен! Ако има много операционни системи ще има много несъвместиммости – това е като Вавилон дето разделил хората с езиците. Андроид е добра системи , смени му интерфейса и си я поддържай и развивай. Така разработчиците ще стават с опит и ще правят също по-добри продукти, ама като му сменяш ОС на всеки 2… Виж още »

s00
s00

То нали все нещо трябва да има за правене. Иначе ще останат без хляб. След тази ос, като трябва ще направят нова и преписването на програмите започва отново. Това е модерното общество. Правиш нещата да се износват по бързо и фалшиви – не като старите бойлери например да държат по 40+ години. Сега за 5 години и нов бойлер. Същото и в IT сектора. Винаги трябеа да ти остава работа иначе ще останеш без хляб. Те за какво смартфоните ги забавят – за да си купиш нов след 2 години. Ама и народа прост – мисли си че телефона му… Виж още »

YoYo
YoYo

Момчета стегнете се малко. Андроид е Линукс. Всички операционни системи освен Уиндолс са на базата на Юникс, което е има доста старо и лимитирано ядро. Уиндолс, разбира се, е затворен и създаването на нова операционна система не изглежда като лоша идея в днешни дни. Мен лично ми е интересно
какво са сътворили.

illko
illko

Ядрото постоянно се обновява пич 🙂 Това ще е нова ЗАТВОРЕНА операционна система, има противоречие в думите ти.. Отворена достатъчно за да използват труда на ентусиастите, и затворена за да могат да те следят .. както правят и в момента.

ljub40
ljub40

Според мен ще се опитат да направят това, което Каноникъл и Майкрософт изоставиха и Самсунг се опита с DeX (така ли се казваше?). Един фейс, много устройства.