NASA съобщи за успешните тестове на компактния ядрен реактор, който ще осигури електрическата енергия на бъдещите експедиции до Марс. Реакторът ще бъде включен на пълна мощност през месец март.

Тестовете в рамките на проекта Kilopower започнаха през месец ноември миналата година. Крайната цел на проекта е създаването на енергийна система за дългосрочните експедиции до Луната, Марс и други обекти. Реакторът трябва да е достатъчно мощен, за да обслужва една база (около 40-50 киловата) и същевременно компактен, лек и безопасен.

Това е ядреният реактор Kilopower, в който за гориво се използва метален уран-235 с работен флуид от натрий. Реакторът може да генерира 10 киловата мощност в продължение на десет години. Получаваната от реактора топлина задвижва бутало на двигател на Стърлинг, обединено с електрически генератор.

Тестовете са проведени в Невада и постигнатите резултати съвпадат с моделираните. Представител на NASA съобщи, че цялостните тестове с включен на пълна мощност реактор ще започнат в средата или края на месец март тази година.

Досега се използваха предимно ректори със скъпия 238Pu, които генерират около 100 W. Това подтикна специалистите да търсят по-мощни и по-евтини решения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари