Най-отдалечената от сушата точка на Земята има много имена, например точката „Немо“, океанския полюс на недостъпността и други. Координатите са 48°52,6′ южна ширина и 123°23,6′ западна дължина. Най-близката суша до тази точка се намира на разстояние 2250 километра и мястото е идеално за космическо гробище. Точно така го наричат и космическите агенции: „Гробище за космически кораби“.

Според Popular Science, от 1971 година до днес космическите агенции от целия свят са погребали в тази зона над 260 космически апарата. Gizmodo отбеляза, че от 2015 година броят на падналите в това място космически апарати рязко е нараснало.

В точката „Немо“, на дълбочина над 3 километра намериха своя пристан съветската космическа станция Мир, над 140 руски товарни космически кораба, няколко товарни кораба на Европейската космическа агенция и дори една от ракетите на SpaceX, ако се доверим на отчетите на Smithsonian.com. Китай загуби управлението на своята първа космическа станция с тегло 8,5 тона и сега се правят прогнози, дали ще може да падне в точката „Немо“, при което опасността за хората е най-малка.

Интересно е, че Международната космическа станция се намира на около 400 км над точката „Немо“, което е много по-малко от разстоянието до най-близката суша.

Според статистиките на Space-Track.org, освен сателитите в орбита се намират над 12 000 изкуствени обекта с размер на човешки юмрук. Но с използването на ракетите за многократно използване на Илън Мъск, техният брой навярно ще спре да се увеличава толкова бързо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари