fbpx
13.8 C
София

Завръщането на Додо? Учени ще възродят изчезналия преди 350 години вид чрез стволови клетки!

Най-четени

Додо е едно от най-известните изчезнали същества на планетата – но има ли шанс то да бъде върнато към живот? Е, с напредъка на науката и благодарение на първото успешно секвениране на целия геном на нелетящата птица миналата година, експертите смятат, че това е възможно.

Американският стартъп Colossal Biosciences, базиран в Далас, Тексас, току-що разкри плановете си да „обезсмърти“ Додо. Повече от 350 години след като видът е изчезнал от остров Мавриций през XVII век.

Компанията ще вложи 150 млн. долара в новия проект, който ще върви ръка за ръка с обявените по-рано начинания за връщане на изчезналите вълнест мамут и тасманийски тигър.

За да постигнат това, учените първо трябваше да секвенират целия геном на Додо от костни образци и други фрагменти, което вече е направено. След това те ще трябва да редактират клетки на близък жив роднина, който в случая с Додо е Никобарски гълъб, така че геномът му да съвпадне с този на изчезналата птица.

След това генетично променена клетка трябва да бъде използвана за създаване на ембрион. Чрез него ще бъде пренесена в жива сурогатна майка. По подобен начин е клонирана овцата Доли.

Учените се надяват, че излюпеното пиленце ще прилича на нещо средно между Никобарския гълъб и Додо.

Целта им е то да се роди през следващите шест години. 

Палеогенетикът Бет Шапиро предупреждава, че няма да е лесно да се пресъздаде „живо, дишащо, действително животно“ във формата на високата един метър птица. Именно нейният екип секвенира целия геном на птицата за първи път през март 2022 г., след като години наред се бори да намери достатъчно добре запазена ДНК.  

Клонирането на птица е по-трудно, заради сложността на репродуктивните пътища на тези видове. 

Името на Додо идва от португалската дума за „глупак“, след като колониалистите се подиграват на очевидната му липса на страх от човешките ловци. 

Освен това то става плячка на котки, кучета и прасета, които са били донесени с моряците, изследващи Индийския океан.

Тъй като видът е живял в изолация на остров Мавриций в продължение на стотици години, птицата е била безстрашна, а неспособността ѝ да лети я е направила лесна плячка. Когато колонизаторите идват, те кръщават птицата Додо по португалската дума за “глупак”. Заради липсата на страх от хората ловци. Освен това, Додотата стават плячка на котки, кучета и прасета, които са донесени от моряците.

Последното потвърдено наблюдение на вида е през 1662 г., след като холандски моряци са го забелязали за първи път само 64 години по-рано през 1598 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини