Завършва строителството на грандиозния египетски слънчев парк Benban

6
1229

Египет е идеална държава от гледна точна на слънчевата енергетика, но досега този потенциал оставаше неизползван. Ситуацията съвсем скоро ще се промени с откриването на гигантския слънчев парк Benban с площ 37 квадратни километра, който е разположен в пустинна местност на 630 км от Кайро. Изданието IEEE Science уточни, че тям ще бъдат разположени 7,2 милиона отделни слънчеви панели с обща номинална мощност 1,8 гигавата.

Върху проекта работят около 30 души, които инсталират слънчевите панели, подстанциите, трансформаторите, управляващата станция, водопровода и кабелите. Към днешен ден са приключени около 80% от работата. Benban трябва да започне да работи в края на тази година.

Въпреки че температурата в този район често достига 38 градуса по Целзий, тестовете показват, че електрониката успешно се справя, като има изгорял само един инвертор. В близко бъдеще се предвижда построяването на акумулаторни станции, които ще изглаждат денонощните колебания на енергията и ще повишат ефективността на слънчевия парк.

Само преди няколко години само 9% от електрическата енергия на Египет е постъпвала от възобновяеми източници. Но дефицитът на енергия и Парижкото споразумение принудиха Египет да предприеме мерки за развитието на чиста енергия.

Плановете са към 2022 година чистата енергия да достигне 20% от енергийния баланс на страната, а към 2035 година – 42%.

Използването на Benban ще намали изхвърлянето на 2 милиона тона CO2 годишно

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Той
Той

Междувременно в България: Борисов чупи дъска с юмрук за девети дан по таекуондо

Бънди
Бънди

Една прашна буря и ….

Д-р Х
Д-р Х

И Ко? Те хората вложили милиарди пасат трева и не са се сетили.

Атанас
Атанас

„..гигантския слънчев парк Benban с площ 37 квадратни километра..

…Върху проекта работят около 30 души…“

Това ми се вижда невероятно. Тия 30 човека има да го строят тоя парк 30 години.

Бог Ра
Бог Ра

Да, ама на картинката ясно се вижда, че единият е батка с Adidas анцуг, което от своя страна многократно вдига левела 😉

Dave
Dave

Точно там е илюзията при хората, мислят че понеже трябват хиляди хора и милиони да се построи петролна рафинерия която после ти я плащаш в двоен и троен размер същото би струвало да се наредят соларни панели, но не е така. 30 човека спокойно могат да направят огромен соларен парк за изненадващо малко време почти за без пари.