Завършва строителството на грандиозния египетски слънчев парк Benban

8
1337

Египет е идеална държава от гледна точна на слънчевата енергетика, но досега този потенциал оставаше неизползван. Ситуацията съвсем скоро ще се промени с откриването на гигантския слънчев парк Benban с площ 37 квадратни километра, който е разположен в пустинна местност на 630 км от Кайро. Изданието IEEE Science уточни, че тям ще бъдат разположени 7,2 милиона отделни слънчеви панели с обща номинална мощност 1,8 гигавата.

Върху проекта работят около 30 души, които инсталират слънчевите панели, подстанциите, трансформаторите, управляващата станция, водопровода и кабелите. Към днешен ден са приключени около 80% от работата. Benban трябва да започне да работи в края на тази година.

Въпреки че температурата в този район често достига 38 градуса по Целзий, тестовете показват, че електрониката успешно се справя, като има изгорял само един инвертор. В близко бъдеще се предвижда построяването на акумулаторни станции, които ще изглаждат денонощните колебания на енергията и ще повишат ефективността на слънчевия парк.

Само преди няколко години само 9% от електрическата енергия на Египет е постъпвала от възобновяеми източници. Но дефицитът на енергия и Парижкото споразумение принудиха Египет да предприеме мерки за развитието на чиста енергия.

Плановете са към 2022 година чистата енергия да достигне 20% от енергийния баланс на страната, а към 2035 година – 42%.

Използването на Benban ще намали изхвърлянето на 2 милиона тона CO2 годишно

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари