„Задачата на цифровия юан е защитата на китайската икономика от доларизация“

1
416

Директорът на изследователския Институт за цифрови валути на Народната банка на Китай Му Жанчун съобщи за новите планове на КНР относно цифровия юан. Според неговите думи, Централната банка на Китай изцяло контролира цифровия юан (CBDC), но няма да пречи на работата на другите платежни системи и другите банки. Задачата на CBDC е да защити икономиката на Китай и на нейните държави-партньори от доларизацията. Другата основна цел на цифрови юан е да се окаже поддръжка на развитието на собствени технологии по отношение на криптовалутите.

Агенция Bloomberg съобщи, кои са четирите основни причини, заради които Централната банка на Китай е разработила цифровия юан (CBDC). Китай се стреми да защити паричния суверенитет на страната от САЩ, както и от децентрализираните разплащания, като особени опасения за Поднебесната предизвиква биткойнът. Друга основна цел на този проект е да се повиши ефективността на сега съществуващите компютърни системи, както трябва да станат възможно най-достъпни. Друг важен момент е, че платежните системи Alipay и WeChat, които към днешен ден осъществяват 98% от цифровите транзакция в Китай, директно ще се поддържат от DCEP, а държавната криптовалута ще стане резервно решение в случай на появата на сериозни технически проблеми при Alibaba и Tencent.

„Нашата основна задача е да защитим нашия паричен суверенитет. По-голямата част от финансовите институции и Централни банки искат да направят същото, за да се избегне доларизацията. Ето защо днес съобщавам някои ключови ценности, които може да предостави цифровата фиатна валута или CBDC“ – заяви Жанчун.

От гледна точка на борба с доларизацията цифровият юан ще помогне не само на Китай, но и ще способства за развитието на трансграничните разплащания с CBDC. Различните механизми и функции на базата на DCEP ще се подчиняват на нормите и законите на съответната юрисдикция, като едновременно с това ще направят тези транзакции изключително бързи и надеждни, и може би най-важното – независими от щатския долар. Експертът каза още, че DCEP по никакъв начин няма да преча на другите банки по отношение на тяхната парично-кредитна и финансова стабилност.

Китай вече започна тестовете с трансгранични разплащания в рамките на съвместен проект с Хонг Конг, Тайланд и ОАЕ. Компютърната система бе разработена и реализирана от изследователската лаборатория на Банката за международни разплащания чрез нова платформа, подробностите за която все още не са обявени. А представители на Народната банка на Китай съобщиха, че CBDC предлага възможно най-високо ниво на защита на конфиденциалността и по това отношение значително превъзхожда съществуващите криптовалути и системи за разплащане. За разлика от другите подобни технологии, държавната криптовалута на Китай няма да разкрива личната информация относно потребителите на тези услуги.

Към днешен ден Китай изключително активно тества цифровия юан в някои региони на страната. На някои от жителите на по-големите градове се подаряват цифрови юани и по този начин се анализира ефективността на CBDC. Китайската криптовалута официално ще бъде въведена следващата година малко преди зимните Олимпийски игри в Пекин.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари