fbpx
-6.2 C
София

Задържаха киберпрестъпници откраднали повече от 250 млн. долара

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

„Коммерсант“ съобщава за ареста на киберпрестъпници откраднали повече от 250 млн. долара от клиенти на руски и украински банки. Службата за безопасност на Украйна, съвместно с Федералната служба по безопасност на Русия са арестували 20 човека на възраст между 25 и 30 години, които са успели да откраднат огромни финансови средства с помощта на банков троянски кон. Дейността на групата е продължила повече от 5 години. Според няколко различни източника, измежду които Zdnet, SC Magazine, Softpedia и др. става дума за троянския малуер Carberp. Програмата, макар и с различни варианти, успява да използва уязвимости в системите за онлайн банкиране на банките и системите на потребителите.

Що се отнася до конкретният случай, разследващите разказват, че жертвите са се зарязавали посредством гледането на видеосъдържание и изображения в Мрежата. Вирусът, който е компрометирал системите е бил програмиран да краде пароли, получава достъп до данните от програмата за онлайн-банкиране и други действия характерни за троянските коне. Разследващите разказват, че след получаване на данните, мошениците известно време наблюдавали дейността на компанията или лицето, чиито системи са компрометирали, а след това обикновено са изготвяли платежно нареждане от името на компанията към фирма-фантом и така са осъществявали кражбата. Само в Украйна от действията им са пострадали повече от 30 компании.

Операцията на кибермошениците се е водила от Одеса, където е бил и главният сървър, управляван от 28-годишен руски гражданин. За успеха им и продължителността на действията им е помогнало честото модифициране на програмата, което е правило трудно за защитния софтуер да засече присъствието на троянския кон.

Смяташе се, че дейността на Carberp е затихнала с ареста на три големи организирани групи киберпрестъпници миналата година. Повече за Carberp може да прочетете тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини