fbpx
14.8 C
София

Законът RESTRICT: 20 години затвор за използване на VPN за достъп до забранени приложения в САЩ

Най-четени

TikTok е попадала в новините неколкократно, често заради опасения за киберсигурност и шпионаж, повдигнати от правителството на САЩ. През 2022 г. приложението беше забранено за използване на всички правителствени устройства на САЩ, а няколко щата последваха примера му, ограничавайки използването на приложението в техни служебни устройства и мрежи.

Същите разговори и притеснения продължават, но вече фокусът се измества към гражданите и частните устройства. Сенатор Марко Рубио се опитва да прокара законопроект за забрана на използването на приложението на територията на САЩ.

Аргументът му е, че компанията майка на TikTok, ByteDance, има връзки с китайското правителство. 

След няколко неуспешни опита за забрана на приложението в САЩ, се появява новият проектозакон RESTRICT. Предложението на пръв поглед е насочено към заплахите за киберсигурността. Прокарва се от същите хора, които преди това се застъпваха за забрана на TikTok. Законът обаче има сериозни последици за социалните медии и строги наказания за нарушителите. 

Законът RESTRICT дава възможност за всеобщи забрани на софтуер и хардуер

Новият законодателен акт предлага да се даде право на държавния секретар да може да налага забрани на всякакви „холдинги за продукти и услуги в областта на информационните и комуникационните технологии, които представляват неоправдан или неприемлив риск“. Неприемливите рискове трябва да бъдат определени от министъра на вътрешната сигурност, министъра на отбраната или директора на националното разузнаване. 

Законопроектът позволява всякакви опити за заобикаляне на изключенията или забраните – чрез използване на VPN или прокси – да се наказват с глоба до 1 млн. долара или до 20 години затвор. 

Според законопроекта процесите и предприетите действия са изключени от Закона за свобода на информацията. Той попринцип позволява на гражданите да изискват информация и да контролират определени политически действия. Това изключване може да даде на правителството тревожен контрол върху онлайн взаимодействията при малка прозрачност. 

Теоретично законът за RESTRICT може да бъде приложен към всичко и всички – от отделни граждани, през частни корпорации, неправителствени организации до различните профсъюзи. 

Законопроектът уточнява, че всеки, преследван по него, трябва да се занимава с дейности и да използва технологии, за да навреди на правителството на САЩ.

Това разбираме от разговор между Newsweek и сенатор Марк Уорнър. 

За разлика от предложените по-рано забрани, подкрепяни предимно от Републиканската партия, понастоящем законът RESTRICT изглежда има реален шанс за по-широка подкрепа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини