fbpx
10 C
София

Закриха Lavabit

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Имейл услуга, която Едуард Сноудън е ползвал поне веднъж, прекрати съществуването си вчера.

Lavabit, която се появява през 2004г. е имейл услуга, която осигурява на своите потребители усилена защита на кореспонденцията, посредством криптиране. Сноудън използва Lavabit през юли, за да покани журналистите на пресконференцията, която свика на летище Шереметиево.

Създателят на Lavabit – Ладар Левисон (Ladar Levison) съобщава на официалната страница за прекратяването на услугата, като уточнява, че не може да разкрие причините за това.

„Бях принуден да взема трудно решение: да се призная за виновен в престъпления срещу американския народ или да се оттегля от близо 10-годишен здрав труд, като закрия Lavabit. След сериозно обмисляне аз реших да прекратя дейността си. Иска ми се да споделя с вас по законен начин това, което ми се случи и събитията, които доведоха до решението ми. Не мога. Чувствам, че вие заслужавате да знаете какво става – предполага се, че Първата поправка ми гарантира свободата да говоря по подобни въпроси. За нещастие, Конгресът прие закони, които твърдят друго“, пише Левисон на страницата на Lavabit.

Все пак Левисон смята да обжалва решението за закриване на услугата в съда.

Криптиращият механизъм, който осигурява Lavabit на своите потребители позволява на изпращащия съобщението да го криптира преди да го изпрати към сървърите на услугата, като Lavabit пази само SHA-копие на паролата на потребителя.

В заключение Левисон пише: „Случката ме научи на един много важен урок: без да е осигурена подкрепа от Конгреса или не става дума за юридически прецедент, аз не бих препоръчал на никой да доверява личните си данни на компания с физически връзки със САЩ“.

Не е известно, дали закриването на Lavabit има нещо общо с Едуард Сноудън.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини