На всеки от нас се случва в даден момент: Онзи момент, в който изпуснете смартфона си, а стомахът ви се обръща, докато го гледате как пада на пода. След това идва моментът на напрежение за секунда, докато го вдигате, молейки се все още да е цял. И ако видите пукнатина по новия, лъскав екран, следващата ви мисъл обикновено е: „Колко ще ми струва това?“

Въпреки че правителството на САЩ, или което и да било друго, не може да помогне, ако сте невнимателни, нова изпълнителна заповед от президента Джо Байдън може поне да ви спести малко пари, ако се случи инцидент с вашия смартфон. Новата заповед, обявена в началото на юли, насърчава Федералната търговска комисия да създаде нови правила, които да забранят на компаниите да ограничават клиентите от това да поправят своите стоки.

Изпълнителната заповед на Байдън идва след дългогодишен дебат от защитници, призоваващи за „право на ремонт“. Поредица от правила, които на теория биха принудили разработчиците на телефони, производителите на автомобили и перални машини и дори производителите на скъпо струващо селскостопанско оборудване и медицински изделия да публикуват диагностичните инструменти и документацията, които  потребителите да използват, за да поправят продуктите, когато се счупят. Това би позволило на обикновените хора или да поправят продукта сами, или да отидат в сервиз на трета страна, вместо да разчитат на „официални“ оторизирани сервизни центрове, които почти винаги са най-скъпият вариант.

Движението за „право на поправка“ съществува от известно време и вече спечели одобрение в щати като Масачузетс, където избирателите през 2020 г. одобриха законопроект, който ще позволи на трети страни достъп до всякакви данни за автомобили, които производителите обикновено не предоставят публично.

FTC все още не е обявил официални правила, но заповедта на Байдън ясно показва, че движението набира сила.

По-долу са дадени често задавани въпроси относно концепцията за „право на ремонт“, какво означава за вас и какво прави правителството на САЩ, за да направи правото на ремонт реалност.

Какво е „право на ремонт?“

Правото на поправка се свежда до предоставяне на потребителите и компаниите от трети страни необходимите инструменти, части и ръководства, за да поправят самостоятелно закупения от тях продукт, като блендер или нов лаптоп, вместо да разчитат на производителя на продукта.

Друг аспект на „правото на ремонт“, който в момента се обсъжда, е принуждаването на технологичните компании да проектират и изработват продукти, които са по-лесни за поправяне.

Например, безжичните слушалки на Apple AirPod са впечатляващо малки, което е част от привлекателността им, но уебсайтът за ремонт iFix казва, че те са почти невъзможни за поправка. Това е проблем, когато смятате, че няколко години след като сте получили Вашите AirPods, батериите вероятно ще изгубят голяма част от капацитета си. Но вместо да можете да ги разглобите и да смените батериите, най-вероятно ще се почувствате принудени просто да си купите нов чифт.

Какво представлява правото на ремонт за вас като потребител?

Ако правителството на САЩ, независимо дали е на щатско или федерално ниво, приеме новият закон за право на ремонт, то потенциално ще Ви даде възможност да опитате сами да поправите повредената стока, без да анулирате гаранцията.

В момента, ако имате пукнат дисплей на iPhone и се опитате да го замените сами или сте го занесли да бъде поправен от местен сервиз и това лице и / или компания не е оторизиран доставчик на услуги на Apple, или екранът за подмяна не е одобрена част от Apple, Вашият iPhone може вече да не е покрит от гаранцията на Apple.

Законите за право на ремонт също вероятно ще насърчат по-голяма конкуренция за ремонтни услуги, което може да намали цените от сервизи на трети страни за всичко – от Вашия телефон до медицински устройства и селскостопанска техника.

Дали технологичните компании са „за“ или „против“ правото на ремонт?

Нагласите са смесени. Миналата година Bloomberg публикува история с подробности за правото на ремонт и усилията, които компании като Apple, Amazon, Google и Microsoft са положили, за да спрат законопроектите за право на поправка да не влязат в сила и да не се превърнат в закон.

Мотивите? Интелектуална собственост и безопасност. Ако компаниите са били принудени да публикуват схеми, ръководства и да продават официални части на някого, те твърдят, че това би изложило продуктите им на риск да бъдат копирани.

Що се отнася до безопасността, компаниите твърдят, че необучен човек, който подменя батерията, например може да създаде риск за личната си безопасност, поради случайни повреди, което от своя страна може да доведе до самоизгаряне на батериите.

Кой подкрепя правото на ремонт?

Докато компаниите са предпазливи да подкрепят това движение, нарастваща група от влиятелни лица в социалните медии започват да настояват за това.

Сред тях е Кайл Уиенс, управител на онлайн ръководството и сайта за доставка на части iFixit. Той също така се е срещал с много законодателни органи в САЩ, за да ги насърчи да обмислят закони за право на поправка. Той отказа да сподели последните данни за продажбите, но през 2016 г. той е продал комплекти инструменти и части на стойност 21 милиона долара, за да помогне на хората да сменят повредените екрани, камери, бутони и батерии на своите устройства.

Друга известна фигура в общността е Луис Росман, собственик на сервиз в Ню Йорк, който използва YouTube, за да научи своите повече от 1,5 милиона абонати на това да поправят своите компютри сами. През годините той започна да се застъпва повече за правото на ремонт, наскоро чрез своите организации за застъпничество, Fight to Repair и Repair Preservation Group.

Съоснователят на Apple – Стив Возняк също се изказа в подкрепа на правото на ремонт във видеоклип от Cameo през юли.

„Нямаше да имаме Apple, ако не бях израснал в толкова отворен технологичен свят“, казва Возняк в своето видео. „Време е да започнем да правим правилните неща … време е да признаем правото на ремонт.“

Какво правят другите страни относно правото на ремонт?

От 1 юли някои производители на устройства в Обединеното кралство са длъжни да предоставят резервни части на собствениците на техните стоки.

Новият закон не е достатъчно обхватен, за да включи всички електронни устройства, като смартфони и компютри. Вместо това, той е ограничен до уреди за дома.

Производителите на домакински уреди разполагат с две години, за да предоставят части и тези части трябва да останат на разположение в продължение на няколко години, след като компанията спре да произвежда определен продукт. Но законът не включва всеки компонент, който съставлява даден продукт. Вместо това сметката е ограничена до ремонти, които са „безопасни“ и могат да се извършват у дома. Би Би Си съобщи например, че ремонтите на нагревателни елементи или двигател ще трябва да се извършват от „професионален сервиз“.

Как страните по света реагират на правото на ремонт?

От 2014 г. общо 32 щата в САЩ са обмислили или работят по приемането на закон за правото на ремонт, според iFixit.

Само през 2021 г. в момента 27 щата обмислят закона за право на поправка, според американските изследователски групи за обществен интерес. Както Асоциацията за ремонт, така и американските организации PIRG работят със законодателите, за да изработят и приемат този закон.

Сенатът на щата Ню Йорк прие законопроект за правото на ремонт през юни, но все още трябва да бъде приет от Конгреса, преди да бъде подписан.

На федерално ниво Байдън току-що подписа изпълнителната заповед, с която наред с други неща, поиска от FTC да обмисли издаването на „правила срещу антиконкурентни ограничения за използване на независими сервизи или извършване на самостоятелни ремонти на Вашите собствени устройства и оборудване“, което се отнася до мобилните телефони.“

Заповедта също така насочва FTC да разгледа подобни правила за ремонт на фермерите, което улеснява ремонта на скъпо оборудване, като трактори и други селскостопански машини.

4.3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари