Днес в Обединеното кралство стартира шестмесечен пробен период на четиридневна работна седмица.

Очаква се около 30 британски компании да вземат участие в пилотния проект, при който служителите, работещи с един ден по-малко в седмицата, няма да получават по-ниско възнаграждение.

Вместо това от тях ще се изисква да поддържат 100 % производителност през 80 % от работното си време

Кампанията е стартирана от „4 Day Week Global“. В партньорство с мозъчния тръст „Autonomy“, кампанията „4 Day Week UK“ и изследователи от университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Бостън, предават от Метро.

Джо О’Конър, ръководител на пилотната програма на „4 Day Week Global“, заяви:

Все повече предприятия преминават към стратегии, насочени към производителността, за да могат да намалят работното време на работниците, без да намаляват заплащането. Радваме се на нарастващата динамика и интерес към нашата пилотна програма и към четиридневната работна седмица в по-широк план.

Четиридневната работна седмица е предизвикателство за сегашния модел на работа и помага на компаниите да се откажат от простото измерване на това колко време хората са „на работа“ и да се съсредоточат върху произведената продукция.

Пилотният проект в Обединеното кралство ще се проведе успоредно с други изпитания в САЩ, Ирландия, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Правителствата на Испания, както и на Шотландия, вече започнаха изпитания на четиридневната работна седмица

На компаниите, участващи в пилотния проект, сред които и технологичната компания Canon, ще бъде предложен пакет от подкрепа. Той включва семинари, наставничество, работа в мрежа и достъп до академични изследвания на световно ниво.

Изследователите ще работят с всяка организация, за да измерят въздействието върху производителността, благосъстоянието на работниците, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете.

Няколко проучвания показват, че преминаването към четиридневна работна седмица повишава производителността и благосъстоянието на служителите.

Когато Microsoft изпробва четиридневна работна седмица, без загуба на заплата в офиса си в Япония, производителността се е повишила с 40 %.

Досега шест британски компании са се включили в изпитването, като се твърди, че други фирми обмислят да го направят, включително гигантът Morrisons.

Брендън Бърчъл, професор по социални науки в университета в Кеймбридж, заяви:

След като социалните и екологичните ползи от по-кратката работна седмица стават все по-ясни, подкрепата на гражданите все по-широка, а технологиите за поддържане на производителността са на разположение, дойде време все повече организации да направят крачка напред и да разберат практическите аспекти.

Тази схема има огромен потенциал да премине от разговори за общите предимства на по-кратката работна седмица към целенасочени дискусии за това как организациите могат да я приложат по най-добрия възможен начин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари