fbpx
13.5 C
София

Японското правителство силно подкрепя четиридневната работна седмица

Най-четени

Японското правителство наскоро е препоръчало на компаниите да позволят на персонала си да работи четири, а не пет дни в седмицата, съобщава германската медия Deutsche Welle.

В новоизлезлите насоки за икономическа политика правителството се стреми към подобряване на баланса между професионалния и личния живот на населението в страната, като цели да позволи на служителите да имат по-дълъг уикенд всяка седмица, което допълнително помогне за удовлетворяване от качеството на живота.

Това е смела нова позиция на японското правителство, като се има предвид известната работохолична култура в Япония, която често насърчава прекарването на дълги, продължителни часове в офисите, дори за сметка на здравето на работниците и незаплатени извънредни часове на труд.

Изглежда обаче, че правителството настоява и насърчава работодателите да повишат качеството на живот и благополучие на своите работници.

Време за семейството и личностно развитие

Пандемията от коронавируса вече принуди японските компании да разхлабят своите твърди бизнес практики, както посочват от DW, като много работодатели предпочетоха да позволят на работниците си да работят отдалечено, както и с гъвкаво работно време и график.

Правителството също се надява да се справи с намаляването на раждаемостта в страната с тази политика, тъй като изследване на нагласите на японското население в репродуктивна възраст от 2019 г. показва, че все по-малко хора избират да имат деца. Всъщност броят на новородените в страната е спаднал до рекордно ниски нива през изминалата година, до голяма степен поради негативните ефекти на пандемията от коронавируса.

В своите препоръки правителството посочва, че четиридневната работна седмица ще позволи на работниците да прекарват повече време в отглеждане на семейства или да се грижат за по-възрастни роднини, особено важен аспект предвид високо застаряващото население на страната.

Благодарение на застаряващото население страната също се сблъсква с недостиг на работна ръка, като по-малко млади хора влизат в работната сила – много от тях имат ангажименти със своите възрастни родители и роднини.

Трети почивен ден в работната седмица в страната също ще позволи на хората да излизат по-често и да консумират повече стоки и услуги, което потенциално ще помогне за изваждане на икономиката от стагнацията по време на пандемията.

Все още не е ясно дали бизнесът ще приеме новата политика. Но сега, когато COVID-19 коренно наруши операциите на редица бизнеси, а навлизането във втората половина на годината е идеален стратегически момент за разрастване на икономиката, тъй като предстои сезона на празничното пазаруване, някои традиционни празници в страната и кратки почивки и отпуски, които макар и доста рядко, служителите в Япония вземат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини