Започна работа европейската навигационна система Galileo

2
24

Днес в Брюксел се състоя официалната церемония по стартирането на европейската спътникова навигационна система Galileo. Новата система първоначално ще работи в ограничен режим.

В момента орбиталната групировка Galileo се състои от 18 изкуствени спътника, а през следващите две години в орбита ще бъдат изведени още осем. В окончателния вариант Galileo ще включва 30 спътника.

galileo-2

Системата с 24 спътника ще даде възможност за определяне на местоположението на Земята с точност до 1 метър, което няколко пъти превишава точността на работа на американската GPS и руската ГЛОНАСС. За повишаване на точността, в европейските спътници се използват атомни часовници с погрешност не повече от една милиардна част от секундата.

Приемниците на Земята могат да съвместяват сигналите на Galileo с данните от другите навигационни системи, точно както това става в GPS/ГЛОНАСС устройствата с два честотни диапазона. Qualcomm, Intel и Broadcom вече обявиха, че са готови да започнат производството на чипове за новата навигационна система.

Работата по Galileo започна през 2011 година, а до 2020 година общият бюджет на този проект ще надхвърли 10 милиарда евро. Първите спътници на Galileo бяха изведени в орбита през 2011 година.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Ивоbure_s_barut Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

Оставаше и да са 18 естествени спътника… 😀

Иво
Иво

хахаха да 🙂 и на мен това ми направи впечатление.