Започна серийното производство на безопасни акумулаторни батерии с твърд електролит

2
1991

Китайската компания Qing Tao Energy стартира масовото производство на акумулаторни батерии с твърд електролит. Новите батерии са съвсем безопасни за използване и предлагат по-добри енергийни параметри от сегашните литиевойонни акумулаторни батерии.

Китайските медии съобщиха, че младата компания Qing Tao Energy Development Co е започнала масовото производство на твърдотелни акумулаторни батерии (Solid State Battery, SSB). Плътността на акумулираната енергия в новите батерии е 400 ватчаса на килограм (Wh/kg). За сравнение, литиевойонните батерии от най-ново поколение достигат около 250-300 Wh/kg.

Поточните линии за новите батерии са инсталирани в провинция Дзянсу, Източен Китай. Засега производствените мощности са достатъчни за производството на 100 мегаватчаса годишно, а към 2020 година е планирано тя да бъде увеличена до 700 мегаватчаса. Това не е много и тези батерии ще са достатъчни за около 2 000 електромобила годишно, но с по-дълъг пробег.

Първоначално новите батерии ще се използват в специалното оборудване и цифровата техника на военните, както и в медицината. По-късно ще бъдат предложени модели и за потребителската електроника и електромобилите. Интересът към продукцията на китайската компания е огромен. Големите автомобилни производители, включително Volkswagen, Toyota и Dyson, вече се подготвят за сключване на договори.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Пръци
Пръци

Големите автомобилни производители, включително Volkswagen, Toyota и Dyson… третият „голям“ автопроизводител е с 0 (нула) произведени коли за цялата си история 🙂

Шишо
Шишо

и аз очаквах да видя АЗЛК запорожец или толиати, ама не. само империалистически големи производители са в списъка. то ако питаш някой трол то те само ще се набутат и накрая ще фалират, а гордостта на каруцо строенето толиати ще продължава да плаща на шепата си работници да метат двора вместо да правят мръсни капиталистически автомобили…