Зареждането на електромобили в мрежите зарядни станции IONITY поскъпва пет пъти

27
3280

Европейската мрежа от зарядни станции IONITY, която е собственост на компаниите BMW, Daimler, Ford, Hyundai, Kia и VW Group обяви, че от 31 януари тази година петорно вдига цените на своите услуги. Уеб порталът Electrek отбеляза, че причината за това невероятно поскъпване е новото ценообразуване на зареждането на електромобилите. Възможно е и това да е направено от гледна точка на конкуренцията между ДВГ автомобилите и електромобилите.

Когато IONITY започна да работи цената на услугата бе фиксирана на 8 евро за сеанс. Това бе много изгодно за водачите с много намалял заряд на акумулаторния блок. За тях цената на един киловатчас енергия излизаше едва 0,13 евро. За сравнение, във Франция цената на 1 киловатчас електрическа енергия от контактите вкъщи е 0,19 евро, а в зарядните станции на Tesla – 0,24 евро. В Германия същите тези числа са съответно 0,4 и 0,33 евро.

Но от следващия месец IONITY въвежда нова тарифа на зареждането с цена 0,79 евро на киловатчас.

Тези цени изцяло убиват един от най-големите плюсове на електромобилите. Така например, пътешествие от 250 километра със заредена от IONITY енергия ще струва вече немалките 63,2 евро. Предлага се абонамент с известна отстъпка, но далеч не всеки ще се съгласи да сключва подобен договор.

Експертите са на мнение, че това решение е голяма стъпка назад. По този начин притежаването на електромобил вече не е така привлекателно.

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
18 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Да избият 1 трил отпуснат на VW,bmw,mercedes
Да избият 1 трил отпуснат на VW,bmw,mercedes

250 километра със заредена от IONITY енергия ще струва вече немалките 63,2 евро.

100км на ток 50лв
100км на бензин 20лв

Отделно електричка за 100 000лв.
Отделно платени магистрали.

Новото робство – Пътуването е само за богати !

А какви суми в германия ?
А какви суми в германия ?

Собственикът на efbet Цветомир Найденов:

Васил Божков е укрил 500 млн. за пет години

BB
BB

Caмо бис🐅!

BB
BB

Caмо бис3🐅!

Да не се допуска гупоста със Стивън Ло
Да не се допуска гупоста със Стивън Ло

500 мил Такса спокойствие за Божков.

500 мил такса спокойствие за Найденов.

След като се откупят отиват на нап и компи за да им се отнеме хазарта.

Хиладолетен въпрос ?
Хиладолетен въпрос ?

ЕКО – никой не пътува.

Няма от акциз ,няма от тол,няма данък авто,няма застрах.
Няма вода.
Не ползвa ток, не яде.
Не ще да се лови при банкстери.

С какво ново да се удари мат’ряла?

Лаура Ковеши да разследва тези🐍
Лаура Ковеши да разследва тези🐍

собственост на компаниите BMW, Daimler, Ford, Hyundai, Kia и VW Group

Картелите се вихрят
Картелите се вихрят

Лаура умно я придърпаха в европа и я замълчаха .

fasebook
fasebook

Ла😷УРА ще хване иши🍸ас.

Мишо
Мишо

Правиш си домашна станция или направо от контакта…Но да, за всичките – BMW, Daimler, Ford, Hyundai, Kia и VW Group, май не им е изгодно да се откажат от автомобили с ДВГ. Ще им спадне печалбата от консумативи и резервни части по двигателите.

Пита Мира и отговор не иски
Пита Мира и отговор не иски

Къде е немският възпитаник Миша Корнелиов Нинов от врачанските села да ни обясни как оная е карала мерцедес в забраненят дворец.

Kia
Kia

Ти като братовчед на корнелия нинова , тя като вземе власта ще те назначи за шеф на информационо обслужване да го източваш!

Кольо
Кольо

Е, капитализма изяде ли ви главите. Ма като му се молехте и като ви хвърляха голите кукички с електромобилни примамки, всички се радвахте.

Чип за зеле
Чип за зеле

Това не е капитализъм, а картел. Най-вероятно ще се случи следното: Първо, регулаторите ще им издърпат ушите докато заприличат на магарешки. Второ, ще приемат един задължителен стандарт за всички зарядни станции и електромобили на територията на ЕС. Трето, много независими търговци ще почнат да поставят колонки и цените ще паднат драстично.

Кольо
Кольо

Ще ти се всичко да стане като по учебник, ама в живота рядко става така.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Зарядните на телефоните не могат да опраят от 15 лета,той си по вярвал,че туй ши го напраят с фълшебна фръчица от парламента на Гейса.

Запознат
Запознат

Мъск:
„Ще оправя автомобилния пазар за 800 дена.
Вервайте ми“
Все пак някой трябва да плати парите за реформиране на старите заводи и построяването на нови.

zle
zle

Остави това, ми някой да не си мисли, че драстично ще му се подобри стандарът на живот с драстично понижаване на цените за транспорт? Цените вървят само нагоре, за да имат стимул (или принуда) хората да бачкат.

Тахтун
Тахтун

Твърде скоро се случи това, дето го писах,че ако електромобилите станат толкоз масови колкото се говори, токът ще стане доволно скъп!

Иван
Иван

Токът на тия дето карате умрели динозаври ракогенератори обаче. За другите има безплатни Тесла зарядни.

Киро Маймуната
Киро Маймуната

Потърпи малко.. Когато станат масови тия играчки на батерии тока за бита ще е по 1.5е за бита на киловатче.. Тогава ще видиш ти кон боб яде ли ама не го схващаш още.. Станциите ще станат с абонамент, колите в реално време ще пращат логове в облака къде си ходил и с колко си карал, ще има абонаменти за по-платежоспособните и те ще имат приоритет при зареждане… И тъй лекичко.. ток в туби можеш ли си донесе?Или викаш 200км на ден с едно зареждане те устройва… Ако това бе правилна зима от 4 месеца дебел сняг.. колко електрички кяха да… Виж още »

Запознат
Запознат

Колкото повече се увеличава броя на ел. автомобили, толкова ще се вдига и цената на тока. Няма необходимия капацитет мощности. Другия проблем е че ел. мрежи са остарели и трябва да се подобряват и да се слагат нови и още повече трансформатори, за да се поеме необходимата мощност за станциите за зареждане.

ICE - fan
ICE - fan

Няма проблем бе пич, такса пренос за останалите „наивници“ ще стане 200лв и готово..
После поетапно режим на тока…за битовите абонати.

Георги Илиев
Георги Илиев

Марш да си слагате слънчеви панели на покрива, край с авантата, ще ми натоварвате ЕЛ мрежата с тез калорифери.

Тахтун
Тахтун

Ще дойде моментът и за данък на слънчевите панели по аналогия с данъка за водата от кладенец на двора, който действа в момента.

Emo
Emo

Това е бъдещето. Автомобилите с ДВГ ще се подлагат на допълнителни еко такси, високи данъци, постоянно покачване на цените на горивата, забрана да пътуват на определени места или в определени дни, както и тотална забрана в някои градове. Така, че няма да са по-евтина алтернатива. Електромобилите ще са достъпни за платежоспособното население. Бедните ще карат велосипеди с батерии и динамо: въртиш педалите, правиш малко ток, покараш малко на батерия и пак въртиш педалите. Средната класа (айти специалисти, малък и среден бизнес) ще карат тротинетки защото ще могат да си позволят да ги зареждат. За пенсионерите са предвидени VR очила да… Виж още »

xaxaxaaaa
xaxaxaaaa

Исмяхса…