Случаите на коронавирус отново нарастват дори в САЩ – страната, която има едни от най-добрите темпове на ваксинация сред населението, като в момента в нея се регистрирани общо повече от 95 000 нови случая към края на миналата седмица. Това се дължи на силно заразния Делта вариант, като огнищата засягат особено районите с ниски нива на ваксинация. Тази седмица ново проучване, публикувано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, казва, че Делта варианта има почти еднакви проценти на развиване на симптоматика както при хората, които са ваксинирани, така и при тези, които не са. И така, какво означава това?

В момента 164 милиона души в САЩ са напълно ваксинирани, което представлява почти половината от общото население на страната. Изследването на CDC, което предполага, че ваксинираните хора, заразени с Делта варианта, също могат лесно да предават вируса, е ключовият фактор, мотивиращ новите федерални разпоредби, че напълно ваксинираните лица трябва да продължат да носят маски и на закрито. В същото време докладът на CDC подчертава, че броят на случаите и починалите сред напълно ваксинираните хора е много малък в сравнение с броя сред неваксинираните.

Трябва ли да се притеснявате, че може да се заразите с COVID-19, ако сте били напълно ваксинирани? Тъй като Делта варианта се оказва много по-заразен, по-опасен и по-устойчив към антителата, изградени от ваксините, новите данни показват, че отговорът е да. В тази статия събрахме всичко най-важно, което трябва да знаете за случаите на заразяване с вируса при напълно ваксинирани хора, като информацията е събрана от CDC, Световната здравна организация и други експерти.

Какво е повторно заразяване с COVID-19?

Повторно заразяване, или още наричано „пробивна инфекция“ е ситуация, при която напълно ваксинирано лице се зарази с коронавирус, с или без симптоми, при която може да се нуждае от хоспитализация, и други да се стигне до смърт, в резултат от вируса. Малък процент от напълно ваксинираните хора със съществуващите към момента ваксини могат да получат COVID-19, ако са изложени на вируса, но е много по-малко вероятно те да се разболеят, а още по-малко вероятно е да изпитат тежки симптоми, които да изискват медицинска грижа и намеса, или пък да починат, в резултат на усложнения от вируса.

Ако някой е напълно ваксиниран и има положителен тест за коронавирус, вероятно той ще има много по-леки симптоми или изобщо няма да има такива, както става ясно от информация, предоставена от д-р Клеър Рок, професор по медицина в Джон Хопкинс.

Сега, когато все пак обаче беше установено, че напълно ваксинираните хора могат да бъдат заразени с Делта варианта на коронавируса, CDC се притеснява, че това може да доведе до нови вълни на разпространение на коронавируса. Ако все пак се разболеете, експертите призовават да се самоизолирате, за да предотвратите евентуално разпространение на вируса и сред други хора, особено сред хора, които вече имат някакви здравословни проблеми или са имунокомпрометирани.

Как напълно ваксинираните хора могат да се заразят с коронавирус?

Някой може да се зарази с COVID-19 непосредствено преди или веднага след ваксинация, тъй като са необходими около две седмици, докато под действието на ваксината в организма на човека се произведат необходимите антитела, за да постигне тя обявената от производителя ѝ ефективност. Въпреки това, дори след като имунитетът бъде изграден спрямо очакванията, все още има шанс един човек да се зарази, според данни от СЗО, тъй като ваксините нямат безапелационна ефикасност срещу вируса, макар и да са много ефективни.

Предвид обаче милионите неваксинирани хора по целия свят, тепърва предстои да се появяват и още много нови варианти, смята Рок. Например, Делта вариантът може да представлява заплаха за хората, които са напълно ваксинирани, но все пак шансът да се разболеят от него сериозно или да завършат с летален изход е малък, наистина малък. Ако обаче хората, които не са ваксинирани, продължат да си предават вируса, това би означавало, че ще видим тепърва още нови и нови варианти, някои по-устойчиви и по-силно атакуващите организма от други, срещу които може да се окаже, че ваксините са още по-неефективни, а здравните специалисти неподготвени, за да лекуват пациентите от тях. Засега симптомите на Делта варианта сред напълно ваксинираните хора за щастие се ограничават само до хрема и други, наподобяващи обикновена настинка.

Но това не означава, че не може да има и случаи със сериозни симптоми и тежко протичане при хора, които са били напълно ваксинирани. От CDC казват, че някои напълно ваксинирани хора все още може да се наложи да бъдат хоспитализирани от коронавирус или да умрат. Основно това са хора, които имат други придружаващи медицински състояния, които ги правят имунокомпрометирани – като например хора с рак, с извършена трансплантация на органи и други подобни състояния.

Ако сте напълно ваксинирани и се тревожите дали няма да се заразите с коронавирус, нещата, които може да направите, се свеждат до това да продължите да спазвате противоепидемичните мерки, които вече са ни пословично известни от повече от година – необходимо е да носим предпазна маска за лице, която да покрива носа и устата, да спазваме социална дистанция, да миете често ръцете си, да избягвате да се струпвате с много хора, както и да оставате продължително време в затвореното пространство, в което е имало и други хора, преди то да бъде проветрено.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари