Защо е толкова трудно да се достигне до Марс?

3
21

Марс е една от най-любопитните планети за нас, защото е близо, удобна е за изследвания и предлага реална възможност за изграждане на истинска постоянна база. Все още обаче, достигането до Червената планета е много трудна задача. Доказват го проблемите на руската сонда Phobos-Grunt, която още се рее в орбита около Земята и не може да потегли на път. В Space.com опитаха да отговорят защо е толкова трудно да се стигне до Марс.

В събота излита марсианският роувър Curiosity, който става апарат номер 40, който е изпратен, за да изследва планетата. До момента успеваемостта на изпратените до Червената планета машини е само 40%. Това означава, че 60% от изпратените мисии са се провалили. Много от проблемите започват още на Земята, тъй като голяма част от сондите дори не успяват да напуснат нашата орбита.

Първите опити за близки изследвания на Марс са на руснаците и датират от 1960 година. Корабът Marsnik 1 обаче, дори не успява да напусне Земята. Първият успех е на сметката на американците, които пет години по-късно получават 21 снимки, заснети от апарата Mariner 4, който лети в орбита около Марс. До момента само апарати на NASA са успели да се приземят успешно на Червената планета. Всички опити на Русия и други държави в тази насока досега са претърпели пълен провал.

Казано накратко, да се стигне до Марс все още е много трудно, а да се кацне успешно е далеч по-сложно. Самите космически пътешествия докъдето и да е са си голямо предизвикателство, а като сложим и „проклятието” на Марс, за което подозират много хора, разбираме защо е толкова трудно да се достигне дотам.


Илюстрация на Curiosity

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари