fbpx
-4.2 C
София

Защо звукът от телевизорите е толкова лош

Най-четени

Качеството на картината при съвременните телевизор е по-добро от всякога, но за съжаление не може да кажем подобно нещо за звука. Как се докарахме дотук и колко трябва да се изръсим, за да поправим проблема?

Модерните телевизионни високоговорители рядко са насочени напред

Ако разгледате повечето телевизори ще забележите една от основните причини за лошото качество на звука. Индустрията следва тенденцията за по-малки рамки и тънък дизайн, което означава, че няма място за високоговорители, които да са разположени отпреди. Ако не виждате говорители (или решетката, която покрива говорителите), то тогава те не са насочени към вас.

Вместо това производителите разчитат на високоговорители, които са разположени в долната част на панела и са насочени надолу или такива в задната част на телевизора. Това означава, че звукът се отблъсква от поставката, върху която е устройството, или от стената зад него преди да достигне до вас, което води до всякакви изменения.

Разстоянието между телевизора и неговата поставка може да повлияе драстично на звука, когато говорителите са разположени в долната част на устройството. Ако телевизорът ви не е върху някаква мебел, а е монтиран директно на стената, то тогава звукът се отправя направо към пода.

Мебелировката с мека текстура заглушава звука. Ако разположените отзад говорители се срещат с пердета или тези в долната част сочат към легло или килим, тъканта ще абсорбира част от звука и той въобще няма да достигне до вас. Все пак може да използвате този ефект, за да заглушите реверберацията (ехото), но това не е най-добрият начин при повечето съвременни телевизионни говорители.

Телевизионните високоговорители са твърде малки за „голям“ звук

Говорителите, които не са насочени към вас могат значително да повлияят на чистотата на звука, но размерът им също е съществен проблем. Това е особено видимо по отношение на честота на басите, защото басът изисква по-голям субуфер, за да се усети въздействието му.

По-големите говорители означават „по-голям“ звук, а по-малките произвеждат „дребен“ звук, на който му липсва дълбочина. Всичко това води до разочароващ краен резултат, при който аудио изживяването е лишено от яснота, тъй като говорители не сочат към вас и защото няма достатъчно място за говорителите, за да могат те да произведат въздействащ бас.

Дори телевизорът ви да има добри баси е напълно възможно да се сблъскате с друга неприятност: тракане от самия корпус на телевизора. Това е проблем пред производителите, които би трябвало да използват само висококачествени материали, но така крайната цена ще скочи драстично.

Може би е трудно да се разбере, защо телевизорите имат такива проблеми със звука, когато лаптопи като MacBook Pro на Apple и XPS на Dell вадят такъв впечатляващ звука. Подобно сравнение обаче е неуместно, защото да седиш пред лаптоп е едно, а съвсем друго е да гледаш телевизор от препоръчителното за това разстояние.

Освен това телевизорът трябва да изпълни със звук много по-голямо пространство, при това за много повече от един слушащ. При лаптопите звукът трябва да е добър само в зоната непосредствено пред екрана. Много преносими машини също не се справят добре, като причините са същите: ограничено място за говорители, които се слагат по закътани места.

Как да се справим с лошия звук от телевизора

Най-икономичният начин да се справите с проблема е да използвате стерео колонки, с които вече разполагате. Говорителите в най-обикновени стерео колони за домашно ползване почти със сигурност ще са по-големи от тези в телевизора ви, а освен това може да ги насочите директно срещу вас. Трябва да имате предвид, че голяма част от съвременните телевизори нямат аналогови аудио изходи, така че аудио апаратурата ви трябва да има цифров вход, който да отговаря на вашия телевизор като S/PDIF (цифров интерфейс за пренасяне на аудио информация) или оптичен изход.

Ако път търсите решение, точно и само за този проблем, то тогава проучете възможности за саундбар системи. Дори най-евтините от тях ще ви предложат по-добро звуково изживяване в сравнение с голяма част от телевизионните високоговорители. Разбира се, колкото по-голям бюджет отделите, толкова по-добър ще е звукът. По отношение на свързаността най-добре е да свържете  саундбар системата и телевизора чрез HDMI кабел.

За тези от вас, които са маниаци на тема звук и финансите не са проблем, има един явен победител и това е съраунд системата и по-точно 7.1 или 5.1 съраунд аудио система. Ще се нуждаете от приемник, който е съвместим със стандартите, които възнамерявате да използвате (Dolby Atmos, DTS, DTS:X и други). Трябва да сте сигурни, че и телевизорът ви поддържа същите стандарти или поне да предлага възможност да извършвате преминаване (pass through) към определените аудио формати.

Софтуерът не може да предложи качествено решение на проблема

Има производители на телевизори, които използват различни трикове, за да подобрят ужасяващия звук. Сред тях са възможност за регулиране на нивото на еквалайзера спрямо предпочитанията ви, функция за виртуален съраунд звук, който имитира системата за домашно кино.

Няма лошо да си поиграете с опциите, които ви предлага вашето устройство, за да подобрите ситуацията доколкото е възможно, но не очаквайте чудеса. Звуковото ви изживяване ще се промени реално с някоя от посочените по-горе възможности.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини