Защо САЩ е толкова зависима от ваксината срещу COVID-19?

3
774

Когато изследователите във фармацевтичните компании по целия свят започнаха разработването на ваксини срещу COVID-19, експертите напомниха на всички да смекчат очакванията си. Създаването на нови ваксини обикновено отнема години. Настоящите ваксини срещу коронавируса, на които се залагат високи очаквания и вече получават одобрения от различни правителства по света, са произведени чрез технология, която не е използвана за друга човешка ваксина досега. Агенцията по лекарствата и храните на САЩ дори очакваше, че ваксината срещу COVID-19 би била добре дошла в отговор на пандемията, ако успее да постигне ефективност до около 50%, каквато е ефективността и на ваксините срещу сезонен грип, с които се имунизират по желание хиляди души всяка година.

След това, миналия месец Pfizer обяви, че нейната ваксина, разработвана в партньорство с BioNTech, е постигнала над 95 процента ефективност, а след това беше последвана и от компанията Moderna. Това постижение надмина очакванията на всички. Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna, дори сподели в публичното пространство, че се е разплакал, когато е чул данните от клиничните изпитвания за първи път. С благословията на FDA за новата ваксина на Pfizer, която дойде късно вечерта в петък, здравните работници в Съединените щати ще са сред първите, които се очаква да получат новата ваксина срещу COVID-19 – още в следващата седмица.

Учените направиха невъзможното и си струва това да се отбележи. Това наистина внушително и донякъде внушаващо страхопочитание постижение. Дори бихме го характеризирали като своеобразно „чудо“ – не като метафизичните и трансцедентни чудеса, на които са се надявали и вярвали хората през Средновековието и допреди Просвещението, а чудо, което отнема много работа, стъпва на изключително масивно и дългогодишно научно познание, както от изследванията направени през последните няколко месеца, така и през годините на изследвания на коронавирусите и генно – базираните ваксини. Но все пак, възможно чудо.

Ваксината е единственият начин да обърнем хода на пандемията. Но огромната зависимост към ваксината на някои страни, е силно притеснителна. Такъв е примерът със Съединените щати, където политическите критици и опозицията на действащото правителство заявяват, че страната не е успяла да свърши тежката, необходима обществена здравна работа. Предоставянето на услуги за проследяване на социалните контакти, достатъчно засилено тестване, маски, ръкавици, дезинфектанти и ограничаване на броя хора, които могат да влязат едновременно на едно обществено място, според експертите не са достатъчни, особено предвид огромната численост на смъртните случаи от заболяването в страната. Мнозина смятат, че ако правителството на САЩ се беше справило по-добре в ранната превенция и реагиране на пандемията, сега страната нямаше да разчита толкова много на научно постижение, което нямаше ясни крайни срокове и резултати.

В петък фармацевтичната компания Sanofi, друг фармацевтичен гигант, който разработва потенциална ваксина срещу коронавируса, обяви не успех – не може да започне клиничните изпитвания този месец, както е планирано, което ще рече, че нейната ваксина може да бъде готова най-рано през втората половина на 2021 г.

Въпреки че компаниите, които представиха кандидат-ваксините са работили наистина интензивно, все пак работата по разработването им е отнела близо една година. През тази година умряха стотици хиляди души само в САЩ и това можеше да се избегне. Мерките за общественото здраве са предназначени да забавят разпространението на вируса, спасявайки животи и давайки още време на учените за разработването на животоспасяващи ваксини. Полагането на упорита работа би направило така, че хората да оцелеят, за да могат да се възползват от ваксините и да не загиват.

Вместо това обаче – за някои страни по света, ваксината срещу COVID-19 идва в момент, в който ситуацията вече е извън контрол. Бившия помощник – секретар на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, Джулиет Кайем, каза, че пандемията предстои да се разгръща в САЩ. Ваксината на Pfizer / BioNTech, която получи одобрение, може да е ефективна при над 95 процента от ваксинираните, но компанията може да произведе силно ограничени дози, които навярно дори няма да стигнат за най-уязвимите и изложените на риск от заразяването, особено предвид факта, че вече има десетки страни по света, които са я одобрили и са започнали да заявяват нейното внасяне. Допълнителна трудност внася и фактът, че за да бъде ваксинирането ефективно, е необходимо всеки един от ваксинираните да получи две дози от нея. Само в четвъртък тази седмица, когато независима комисия препоръча на FDA да одобри ваксината, в САЩ са починали нас 3000 души.

И ако в САЩ хората отброяват дните, преди ваксините да станат широко достъпни, и осъзнавайки, че всеки един ден на закъснение означава хиляди изгубени животи, то нещата не стоят по същия начин навсякъде по света. Напълно на противоположния полюс е ситуацията в Австралия, където проучванията показват, че хората не чакат непременно да получат ваксината на всяка цена. Австралия контролира пандемията толкова добре, че животът на континента – държава по същество е нормален – страната не се нуждае от ваксината като спасителен пояс, без който оцеляването на хиляди души да бъде поставяно под въпрос. Правителството на Австралия предприе някои наистина трудни и пожертвователни стъпки, но в крайна сметка те дадоха резултат и не доведоха страната до състояние, в което да разчита на невъзможното.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари