Гигантът в производството на процесори и чипове Qualcomm събра стотици репортери и технологични анализатори тази седмица на Хаваите, за да се проведе дискусия относно най-новите мобилни процесори и платформи на компанията. Минаха едва няколко минути, съвсем както се очакваше, преди някой от изпълнителните директори на компанията да спомене колко популярно ще стане 5G през 2020 г. и какви огромни ползи ще донесат новите им разработки в индустрията на мобилната свързаност.

Но най-голямата новина на шоуто не са подобренията и дребните нови функции в новия мобилен процесор на Qualcomm, Snapdragon 865 – нито това колко големи са ползите от 5G за всички и колко ще промени нашето ежедневие в следващите няколко години. Вместо това трябва да насочим фокуса към нещо, за което всички се интересуват, но никой не назовава – фактът, че новият процесор Snapdragon 865, с който най-вероятно ще дойдат всички флагмани и премиум телефони на 2020 г., не разполага с интегриран 5G модем за мобилна свързаност, според последната информация от Qualcomm на конференцията Snapdragon Tech Summit – събитието на Хаваите, за което говорим.

Първите 5G

Смартфоните се нуждаят от много компоненти, за да работят, но две са основните части, които превръщат мобилния телефон в това, което е: процесорът за изпълнение на софтуера, който прави възможно съществуването на устройството такова, каквото го познаваме и модемът, който го свързва с мобилната мрежа. Първите 5G устройства, които видяхме на пазара се нуждаеха от самостоятелни модеми, работещи успоредно с основния централен изчислителен процесор. Това беше така, просто защото 5G технологията беше толкова нова, че беше трудно да се комбинира и внедри вътре в процесора.

Сега обаче всички производители на чипове и архитектури за мобилни устройства с в процес на комбиниране на модемите си с техните приложни процесори, което е напълно логично – смартфоните са едни от устройствата, в които разработчиците и проектантите се стремят непрекъснато да намалят размера на електрониката и печатните платки, като за сметка на това да увеличат полезната площ на устройството – макар и екраните да стават по-големи, това далеч не значи, че компаниите могат да си позволят да разточителстват място вътре в корпуса на устройството.

Какво обаче не е по план?

Но решението на Qualcomm да остави модема отделно от процесора, несъмнено представлява промяна на една от ключовите стратегии. Най-големият производител на безжични чипове в света отдавна е известен със способността си да интегрира своите процесори в единни платформи и архитектури – чиповете на гиганта са по-известни като самостоятелни системи, чипсети или съкратено накратко SoC. Най-големите предимства на платформите SoC са по-дългият живот на батерията и оптимизираният разход на електрическа енергия при по-ниска цена. Вместо два чипа, които да заемат място в телефона, се използва само един, което води до по-тънки, елегантни телефони и повече свободно място за по-големи батерии. Наличието на интегриран чип също дава възможност на производителите на самите смартфони да разработят различни модели, спрямо корпоративната философия и потребителските нужди и пазарна ниша, която се опитват да задоволят, като същевременно всяко едно от устройствата им да има реална и функционираща поддръжка с най-новите мобилни технологии и свързаност, в случая 5G.

Всички очакваха от Qualcomm, че ще бъде пионер, който ще посвети повечето мобилни устройства в света на 5G през 2020 г.

„Qualcomm от години спори, че интегрираните им чипсети са по-добри и ефективни, както и че се радват на по-висока мощност. Но изглежда са били поставени пред наистина много фактори, за да сметнат за необходимо да разделят основния процес от безжичния модем в устройството“, заяви анализаторът на Technalysis Research Боб О’Донъл.

Qualcomm говори за своя първи 5G интегриран чип от февруари, когато Sasmung се присъедини в съвместната дейност на компанията и двата технологични гиганта представиха партньорството си на сцената европейското изложение за мобилни технологии Mobile World Congress в Барсенола, за да оповестят, че Samsung официално ще бъде първият производител, който ще използва най-новия модел процесор с гарантирана 5G поддръжка на Qualcomm. Много пазарни анализатори, включително и технологичния репортер, за когото стана дума по-рано, предположиха, че Qualcomm ще извадят чип от най-висок клас, който ще разгърне пред нас възможностите на 5G в смартфон индустрията. Но изглежда са сгрешили.

Защо имаме процесор и модем?

Вместо това, процесорите на Qualcomm Snapdragon 765 и 765G за телефони от среден клас, които се предлагат с 5G поддръжка, бяха официално представени на технологичната среща на върха на Snapdragon в Мауи. Именно там стана ясно, че този път ще видим основен централен процесор и отделен безжичен модул за 5G връзка, който не е част от конфигурацията на процесора. Логичният въпрос, който всички тогава зададоха беше: Защо Qualcomm не са внедрили 5G модема в най-добрия си процесор за 2020 г. и най-новото си бюджетно предложение?

Отговорът бе противоречив:

Snapdragon 865 „не е интегриран, тъй като не би бил правилното техническо решение, освен ако не правите компромиси с процесора за приложения или компрометирате модема“, заяви президентът на Qualcomm Кристиано Амон в интервю във вторник. „Избрахме да направим компромис с никоя от тях.“

Ако Qualcomm не възстанови функциите на модема или процесора на приложението, той каза, че полученият чип ще бъде твърде голям и ще бъде изисква прекалено много електрическа енергия, което от своя страна би нарушило концепцията и разработките за смартфоните от най-висок клас.

„Ако се опитате да направите чип, без да правите компромиси с каквото и да било от тях, чипът е толкова голям. Имаме проблеми по отношение на цената, способността за мащабиране и производителността“, каза Амон.

Първите стъпки на 5G5G обещава значително да увеличи скоростта, покритието и отзивчивостта на безжичните мрежи. Тя може да работи между 10 и 100 пъти по-бързо от вашата обикновена клетъчна връзка днес, като потенциално променя представите ни за това, което можем да вършим благодарение на мобилните устройства.

Миналогодишният процесор от най-висок клас Snapdragon 855 беше един от първите чипове, които предложиха 5G поддръжка с вграден X24 гигабитов LTE модем на Qualcomm. За да осигурят 5G връзка, производителите на смартфони трябваше да добавят допълнителния чип X50 5G, който по същество представлява 5G мобилния модем. Повечето производители на телефони избраха да пуснат по един вариант с 5G поддръжка и останалите с 4G – LTE поддръжка за най-високия си клас мобилни апарати.

Основните телефони на Samsung тази година бяха Galaxy S10 и Note 10 с 4G. Моделите с 5G поддръжка струваха с между 200 и 300 долара повече от 4G версиите.

В крайна сметка „5G става част от конфигурацията на тези устройства“, казва Съливан. Ако за 5G в момента няколко стотин долара отгоре на цената на устройството са препятствие, това далеч не значи, че положението ще остане такова – най-малко, технологията дори не е започнала своето истинско развитие за потребителите“, казва Съливан.

Дали това ще се случи през 2020 г., не е сигурно. Марк Макдиармид, старши вицепрезидент на T-Mobile за инженеринг и разработка на радио мрежи, очаква премията за устройства, които имат достъп до нискочестотния вариант на 5G, да изчезне след около две до три години. „Но mmWave е различно нещо, защото мисля, че ще трябва да се използват и други държави, които разгръщат mmWave и консумират устройства mmWave, за да премахнат премията за разходите там“, каза той в интервю в сряда.

Snapdragon 865

Изглежда Qualcomm са решени да скъсат традицията за единна и мултифункционална платформа, като окончателно SD 865 няма да има вграден безжичен модем. 5G връзката на флагманите, които ще видим през 2020 г., ще работи само когато чиповете са сдвоени с X55 5G модемите. Последните работят с нискочестотните 5G мрежи, които са по-бавни като теоретично максимално достижими скорости, но от своя страна са по-надеждни, имат по-голяма пропускливост през сгради и осигуряват по-стабилна връзка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари