За една година Австралия икономиса $40 милиона от акумулаторната станция на Tesla

25
867

Литиево-йонното хранилище на енергия, построено от Tesla, неотдавна навърши една година и експертите пресметнаха, каква точно е ползата от тази инсталация.

„Голямата батерия“ Powerpack с капацитет 100 MWh, която може да подава електрическа енергия с мощност 129 MW, бе инсталирана в щата Южна Австралия на 1 декември 2017 година. През изминалата една календарна година акумулаторната станция на Tesla е икономисала на потребителите около $40 милиона. С тази сума са намалели плащанията за услугите на местната енергийна мрежа FCAS. Освен това, енергийното хранилище е променило самия принцип на работа на енергийния пазар на щата, като възроди конкуренцията и рекордно намали цените на електрическата енергия.

Акумулаторната станция Hornsdale Power Reserve принадлежи на компанията Neoen. През първите 6 месеца тя възвърна $17 милиона от направената инвестиция в размер на $66 милиона за строителството на хранилището.

Тези $40 милиона донесе договора с властите на Южна Австралия, според който щатът ежедневно използва 70% от мощността на „голямата батерия“, а останалите 39 MWh са оставени за непредвидени ситуации.

Хранилището на енергия на Tesla изцяло замени газовите електроцентрали, осигуряващи студения резерв на Австралия. Освен това, при екстрено спиране на тока батерията на Tesla реагира мигновено. Докато газовите турбини имат нужда от доста време за да стартират.

25
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
19 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nikolai
Nikolai

Kак е възможно батерия с мощност 100 MW да продава енергия от 129 W?

111
111

Много просто – батерията има капацитет за съхранение на 100 мегавата. При нужда я подава в мрежата с мощност 129. Т.е при пълна мощност работи да речем към 40 минути и се разрежда.

kolon
kolon

акумуляторни станции-манции, не вярвам аз такиви фалшиви новини. туй е невазможно. в българия пък изобще, ама изобще е невъзможно! тука климата не позволява.

shmaizera
shmaizera

политически климат тук е като една „малка“(любимата фраза от всякакви медии) черна дупка…та за тва….

Ах негоата майка
Ах негоата майка

А ти kolon колко си тъп братче… Ама много тъп, чак загубен. Не боло възможно. Еййййй тЪпЪнАР си еййй. Много умни хора в България, все инженери

bluewater
bluewater

Прав си, от климата е. Но интелектуалния, неговите невероятно ниски нива са основния проблем.

kolon
kolon

един пък беше писал, че следващите станции щели да ги строят из планините във вертикални тунели и под земята да ни са заемали обработваеми площи.
*хти тъпака!

Пенчо
Пенчо

Докато има такива като теб енергийната мафия ще процъфтява. Ти си толкова промит мозък че си идеален за издояване със скъп ток!

Базил Фолти
Базил Фолти

Това е батерия, а не електроцентрала драги. Тоест първо трябва да я заредиш някак. А там в Австралия проблема са големите разстояния и недъгавата им постоянно поддаваща на товара мрежа. Не цената на тока.
Ако имат подходящо инвестиране в енергоцентрали (ако ще соларни) в близост до големите си градове няма да има този срив.
Сега това е реклама просто на идеята на Мъск.

Misho
Misho

Ако правилно разбирам, то възвращаемоста за 2 години ще е на 100% и от третата година ще е на 40млн$ на печалба.
Ако са правилни цифрите, това е супер добра инвестиция с много бърза печалба.
Да си направим и в БГ една-две батерии по 100MW, поне пустеещи полета колкото искаш.

shmaizera
shmaizera

скъпо е човек…а белене….а….а….

690B
690B

През първите 6 месеца тя възвърна $17 милиона от направената инвестиция в размер на $66 милиона за строителството на хранилището.

17 мил/6 месеца = 2,8 милиона на месец
2,8милиона/30 дни = 93 000 $ на ден

93 000/91Mw(70%) = 1$ /Kw

но
цената на дребно е между 0,25-0,40$
QLD 27.6246c/kWh
VIC 28.2461c/kWh
NSW 33.1118c/kWh
SA 42.8816c/kWh

Някой яко излъгал с 1$/kw(от 250% до 400% по скъпо)
Яко е излъгъл че 100Mw ще даде 129Mw.
Като се знае че тесла S изключва когато остане 20% ток в батерията реално са ползвани само 80% от теоритичните 100Мw.

690В
690В

През първите 6 месеца тя възвърна $17 милиона от направената инвестиция в размер на $66 милиона за строителството на хранилището.

66милиона/100Mw = $660 000/Mw
или
$660/Кw

А мъск каза че края на 2017 цената ще падне под $200/Kw.

Някоя сметка яко е набъбнала(330% по скъпа цена) преди да се разпише договора на мъск.

владо кръсника сега ако е умен ще сложи и една батерия на вилата на нап
frognews. bg/article/100519/

Шишо
Шишо

нали става дума за пикова енергия по отношение на наличност, предоставяемост и цена бе сметков. бива ли да си толкоз много пишещ и толкоз глупав едновременно?

Nikolai
Nikolai

До г-н БГ разбирача, между MWh(мегаватчас) и MW(мегават) има огромна разлика. Вземи се поинтересувай малко преди да пишеш.

5Volta
5Volta

Защо с такава жлъч?! Човекът тъкмо е избарал умножението и делението, оправя се и с порядъка на мерните единици и фрас… Физика! Че го засягате и на геолокация.. Тц тц тц, zasramete se!

Шишо
Шишо

абе и аз го съжалих, ама ми е писнало от таквизи… човеци…

анонимен
анонимен

Оставете всички цифри. Едно не мога да разбера! Как е възможно едно хранилище да пести пари? Все едно като си купиш два хляба и ги забравиш е някой шкаф, да спестиш?

SLAYER
SLAYER

Ще пиша бавно за да разбереш.
През деня има слънце. Соларните панели генерират електричество само когато има слънце. Но когато имаш къде да съхраняваш електричеството може да го ползваш и когато няма слънце.
Сега вече знаеш.

Ac/Dc
Ac/Dc

Сега обясни и това: през деня, когато има слънце са и всичките пикови разходи: заводи, магазини, климатици… През ноща със сигурност е по-малко потреблението в пъти. Батерията е ефикасна след първото зареждане, защото докато са зареждали тия 100 мегавата тя не е могла да оттдава или да буферира нищо, нали така? Колко може да покрие тази батерия? Два дни режим/криза, три, 4.. А ако има срив за 5 дни? Колко дни след това тя ще е товар-консуматор докато достигне пак нивата си? И колко от тези тонове батерии ще са ефективни след 10г? колко би струвал същия масив от суперкондензатори… Виж още »

111
111

Просто. Вместо да купиш скъпа енергия , купуваш евтина при едни и същи други условия и спестяваш. Т.е ако преди са плащали 100 милиона за 1000Мвч(примерна сума), сега са платили за същото 60 милиона.

Шишо
Шишо

и аз ще пиша бавно за да разбереш. следвай ме…
първо оставям всички цифри. и 0 и 1 и 2 и 3 и така та чак до 9. я сега ми кажи като оставих всички цифри, щот ти тъй искаше, как да ти обясня? а?

анонимен
анонимен

Уейт на всички. Нали говорим за спестяване от инвестиция за батерии?!
Защо всички започнахте да говорите как ще вземем енергия ще я пазим в батериите и на края ще икономисаме?

Погледнете икономически на нещата. Инвестицията за производството + инвестицията за съхранение делено на експлотационния живот на двете системи (които бай дъ уей хич не са големи) трябва да даде цената за спестената енергия.

В БГ производството от слънчеви панели на 1kWh енергия струва 88стотинки. Хич не си мисля, че в Австралия може да е много по евтино.

Изидоро
Изидоро

Браво на Илон !
Още малко време и ще срине енергийната мафия.
А енергийната мафия в България е особено нагла.

R2D2
R2D2

Браво на кое? Че когато има ниско потребление купуват на ниска цена, а като стане рязка нужда от увеличено потребление я продават същата на по-висока. Това са батерии а не централа или не правиш разлика между склад и производител.. Тая работа е все едно да складираш богата реколта жито над която някой е превивал гръб, и след това в случай на глад и по-ниска такава да я продадеш на по-висока цена същата на същите хора и да кажеш: браво на Пешо, как оправи зърнената криза.. (тъпо сравнение ама..) Когато ТЕСЛА покаже соларен панел с 80% поне ефективност през пряк слънчев… Виж още »