За литиевойонните батерии разработиха стабилен катод без кобалт

3
872

Кобалтът играе много важна роля в производителността на съвременните литиево-йонни батерии, но добивът на този елемент е свързан с опасност за здравето и оказва твърде лошо влияние на околната среда. Специалисти от Министерството на енергетиката на САЩ разработиха алтернативна архитектура на катод на базата на никел, който съхранява стабилността си и след 200 цикъла зареждане и разреждане.

Заедно с никела и алуминия кобалтът се използва за производството на катоди за съвременните литиеви батерии, но този елемент е толкова рядък, че увеличава себестойността на акумулаторните блокове на електромобилите над два пъти. Това е и причината учените упорито да разработват алтернативни видове акумулаторни батерии.

Екип от специалисти от Националната лаборатория Оук Рич създаде съвсем нов клас никел-желязо-алуминиеви катоди. Използва се преди всичко литиев никелат, който учените считат за най-подходящата замяна на кобалтовите катоди. Но досега нямаше подходяща технология и този материал имаше структурна и електрохимическа нестабилност.

„В нашето изследване ние заменихме част от никела с желязо и алуминий, за да повишим стабилността на катода“ – сподели Илас Беларуак, ръководител на научната група. „Желязото и алуминият са много по-евтини, достъпни и по-екологични вещества“.

Тестовете на новия катод показаха, че с негова помощ се постига висок капацитет, като след 100 цикъла на зареждане и разреждане се запазват 88% от капацитета на батерията.

Резултатите са съвсем предварителни, а учените са убедени че предложената от тях конструкция е изключително подходяща за създаването на батерии без кобалт.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари