fbpx
7.6 C
София

За първи път бяха моделирани зрели неврони от стволови клетки

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Бързото получаване на зрели функционални неврони разкрива революционни възможности при лечението на редица невродегенеративните заболявания и увреждания на гръбначния мозък – една съвсем опростена трансплантация може да замени изгубените или увредени клетки и да обърне хода на заболяването.

В най-различните предишни проучвания от подобен род учените многократно са диференцирали стволови клетки в неврони, но досега тези клетки бяха функционално незрели и напомняха на най-ранните етапи на развитие. И въпреки че тези постижения са изключително важни за регенеративната медицина, засега този подход не може да осигури бързо и ефективно лечение на невродегенеративните заболявания.

За да създадат изначално зрели неврони от плурипотентни стволови клетки, получени от кожни проби, учените от Северозападния университет на Съединените Щати са използвали специален субстрат от нановлакна, който съдържа бързо движещи се, според учените „танцуващи“ молекули, съобщава изданието EurekAlert.

Тези условия на растеж решават няколко проблема наведнъж: повишават функционалната зрялост, синаптичната и електрическата активност, а също така подобряват оцеляването на невроните.

И още, този нов тип неврони са много по-малко склонни да се слепват помежду си в сравнение с получаваните досега неврони от стволови клетки. Намаляването на рисковете от агрегация допълнително повишава техния терапевтичен потенциал. По този начин вече се създават фундаментално нови възможности за лечение на увреждания на гръбначния мозък и различни невродегенеративни заболявания – от  амиотрофична латерална склероза до болестта на Алцхаймер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини