fbpx
12.8 C
София

ЕС представи план за развитие на корабостроенето

Най-четени

Проект за интелигентно европейско корабостроене (SEUS) бе представен от Европейския съюз този месец. Неговата цел е да усъвършенства цялостния процес по производството на водоплавателни съдове, чрез използването на подобрени изчислителни инструменти, изкуствен интелект и софтуер за анализ и планиране. Моментът за реализирането му изглежда подходящ, тъй когато бързият напредък на науката и технологиите улеснява значително въвеждането на процеси като дигитализация и автоматизация в морската индустрия.

За осъществяването на проекта ще работи консорциум от осем организации от пет европейски държави, допринасящи с различни технологии и познания в корабостроенето, като разработване на изчислителни инструменти, промишлено приложни изследвания и крайни потребители (т.е. бази и пристанища). Финландската софтуерна компания Cadmatic, Contact Software от Германия и базираната в Холандия Sarc BV ще участват с технологичния си опит, а Ulstein Group в Норвегия и Astilleros Gondan в Испания са двете корабостроителници, чиято инфраструктура ще се превърне в поле за реализацията на SEUS. Три изследователски института, Норвежкият университет за наука и технологии, Университетът в Турку, Финландия и Университетът за приложни науки NHL Stenden в Холандия, пък ще бъдат академичните партньори в новата организация. Всички тези институции ще работят заедно, за да създадат принципи и правила за корабостроене, основано на анализ на данни, прогнозиране и планиране.

Според описанието на проекта, той ще бъде реализиран чрез разработването на нова интегрирана платформа, която включва „първоначални и подробни решения за проектиране на кораби“, „управление на данни“ и „софтуер за сътрудничество“. По-конкретно, платформата ще цели да изгради нови практики за съчетаване на човешките знания, възможностите на изкуствения интелект да проектира дизайни на детайли и елементи, иновативните технологии и концепцията Industry 5.0 (пета индустриална революция) за развитието на корабостроенето. В плана са заложени също и създаването на нови работни места и засилването на растежа на европейска работна сила, която е висококвалифицирана в разработването и внедряването на необходимите технологии.

Крайната цел на SEUS е да се намали времето за проектиране с до 30%, както и това, необходимо за сглобяване и изграждане на плавателни съдове с до 20% в корабостроителниците в страните от ЕС. Ако реализацията на плана бъде успешна, се очаква не само да се ускори дигитализацията и автоматизацията на процесите в морската промишленост, но и да се осигури силно конкурентно предимство на компаниите от Съюза, чрез спестяване на разходи и време в хода на производство.

Проектът SEUS се финансира от Хоризонт Европа, която е водещата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Съюзът предоставя приблизително 7 милиона евро за изпълнението му.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини