fbpx
20.8 C
София

За първи път в историята бяха създадени мъжки и женски стволови клетки от един и същ човек

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Революционен резултат постигнаха учени от Израел. Те създадоха генетично идентични клетки с едно изключение – различен набор от полови хромозоми. Постижението разкрива нови възможности за тестване на експериментални лекарства и изучаване природата на различните заболявания. Известно е, че болестите и лекарствата имат значително по-различен ефект върху организма в зависимост от биологичния пол, но това не винаги е възможно да се установи дори по време на различните етапи на клиничните изпитвания.

В близкото минало за изследванията на болестите и реакциите на лекарствата по подразбиране се използваше мъжкия организъм. Но изследванията през изтеклите десетина година ясно показват, че този подход е грешен и разликите между мъжете и жените са по-значителни, отколкото се считаше досега. Така например, жените са по-податливи на Алцхаймер и автоимунни заболявания, докато мъжете са по-податливи на рак и инфекции, а пандемията от COVID-19 показа, че мъжете са по-склонни да се разболяват в остра форма на COVID-19, докато жените са по-склонни да развиват дълготрайни симптоми.

Има много такива примери, така че е много важно да се вземат предвид различията между половете. Днес дори големи проучвания с голям брой участници от двата пола не дават възможност за по-подробното откриване на тези разлики.

Основният проблем е в това, че дори да бъде определена някаква конкретна тенденция при жените, не е възможно да се разбере дали причината са половите хромозоми или хормоналния профил.

Сега учени от Израел предоставиха нов инструмент за бъдещи изследвания – генетично идентични стволови клетки с различен набор от хромозоми, съобщи изданието New Atlas. За да разработят уникалните клетки, те са използвали биоматериал от мъж със синдром на Клайнфелтер, при който човек има допълнителна Х хромозома.

Генетично идентичните мъжки и женски стволови клетки бяха получени от кръвна проба на такъв пациент чрез тяхното преобразуване в индуцирани плурипотентни стволови клетки.

„Това е пробив в областта на медицината. Уникалният модел на тези стволови клетки ще доведе до нови открития по отношение на различията между половете при заболяванията, към точната оценка на ефективността и токсичността на лекарствата, за да могат те да бъдат добре адаптирани към организмите на мъжете и жените“ – заяви заключи авторът на изследването Бенджамин Рубинов.

Очевидно е, че новата технология ще подобри изучаването естеството на много заболявания при които има полови различия. Така например, по-рано бе доказано, че най-често срещаното заболяване на сърдечно-съдовата система – хипертонията – изисква различно лечение в зависимост от пола. В друго изследване учените откриха важни нови разлики в характеристиките на сърцата на мъжете и жените, а по-рано – причината за повишената чувствителност на жените към кокаина.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини