На 29 юни 2022 г. в скоростта на въртене на планетата Земя се случва нещо необичайно. Всъщност сме спечелили допълнителни 1,59 милисекунди към деня си.

Но защо? Ами според TimeAndDate.com на този ден нашата планета, доколкото знаят учените, е поставила нов рекорд за най-бързо време за извършване на едно завъртане. С други думи, макар да сте „получили“ 24 часа в този ден, сте „изхарчили“ с 1.59 милисекунди по-малко.

Изгодна сделка!

Значи денят на Земята не е точно 24 часа? Първото нещо, което трябва да отбележим, е, че всъщност има „видове“ дни, в зависимост от дефиницията.

Първият, слънчевият ден, е период от 24 часа, през който Земята се върти, така че Слънцето да се появяви на едно и също място на небето. Обаче звездният ден, който се определя като 23 часа, 56 минути и 4,091 секунди, е времето, необходимо на Земята да извърши едно пълно завъртане около оста си по отношение на далечните звезди.

Посредством тези времена изчисляваме скоростта на въртене. Взимаме обиколката на планетата от около 40 075 километра. Разделяме я на продължителността на деня и получаваме скорост от 1670 км/ч.

Не целият свят обаче се върти с еднаква скорост. Обиколката на Земята става по-малка, когато се движите на север или на юг, което води до забавяне на въртенето.

Сега обратно към рекордния ден и високосните секунди

Допреди няколко години се смяташе, че въртенето на Земята се забавя, на база резултати от многобройните последователни отчитания от атомни часовници, направени след 1973 г.

За да се отчете по-бавното въртене, Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS) от време на време добавя високосни секунди. За последно се случи през 2016 година.

Сега обаче се наблюдава обрат в тенденциите

Атомните часовници наскоро разкриха, че въртенето на Земята се ускорява. Всъщност 50-годишна фаза на по-кратки дни може да започне точно сега.

Учените отбелязват, че през 2020 г. сме видели 28-те най-кратки дни от 1960 г. насам. Най-краткият ден през 2021 г. е бил по-дълъг от този през 2020 г., което обръща тенденцията от предходната година.

На на 29 юни 2022 г. нашата планета е направила най-бързото си завъртане в историята. На 19 юли 2020 г. Земята се завърта с 1,4602 милисекунди по-малко от 24 часа, което отново е било рекорд. На 26 юли 2022 г. очевидно е имало ден, който е продължил с 1,50 милисекунди по-малко – отново рекорд.

Защо се получава това ускорение? Има доста теории

  • Заради теглото на полюсите, което става по-малко, заради разтопяването на ледниците.
  • Заради движението в разтопеното ядро на нашата планета.
  • Заради сеизмичната активност.
  • Заради „Колебанието на Чандлър“ – движението на географските полюси по повърхността на Земята.

Тепърва ще стане ясно дали тези теории имат основание. Може да е някоя от тях, комбинация, или нещо съвсем друго.

Какви са ефектите от ускорението?

На първо място, атомните часовници, които се използват в GPS сателитите, не отчитат променящото се въртене на Земята.

Ако Земята се върти по-бързо, тогава тя достига до същата позиция малко по-рано. Половин милисекунда се равнява на 26 сантиметра по екватора. Накратко, GPS сателитите започват да стават малко по малко по-неефективни. Сателити, които така или иначе трябва да бъдат коригирани заради ефекта от Теорията на относителността на Айнщайн за кривата на пространството и времето.

Може да има последици за смартфоните, компютрите и като цяло за системите за комуникация. И по-точно за всички устройства, които се синхронизират спрямо сървърите за мрежовия протокол за време NTP. Там времето се определя като броя на секундите от 00:00:00 UTC на 1 януари 1970 г.

Всичко това може да се коригира с появата на „падаща секунда“, обратното на високосната такава.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари