Wi-Fi е нещо, което повечето от нас използват всеки ден. Това е чудодейната технология, която ни позволява да общуваме и да споделяме големи количества цифрова информация с множество устройства. Без използване на кабели. Искането на парола за Wi-Fi е почти равносилно на искането на вода за пиене в много къщи и заведения. Но какво означава абревиатурата?

Ако сте като мен, всичките ви предположения ще бъдат грешни

Wireless Fidelity? Wireless Finder? Това са най-популярните предположения, но не могат да са по-далеч от истината.

Според MIC, от където цитират интервю от 2005 г. на Boing Boing, Wi-Fi не означава нито едно от тези неща. Всъщност не означава нищо. По-скоро Wi-Fi е име, договорено между група, известна сега като Wi-Fi Алианс, и някои маркетинг консултанти от агенцията Interbrand. Wi-Fi Alliance е организацията, която стои зад разработката на стандарта.

Първоначалният термин IEEE 802.11b Direct Sequence изглежда крайно неудачен през 90-те години на миналия век

Период, в който за всичко има лозунги. Алиансът е бил в търсене на нещо по-продаваемо. Десет имена са предложени от агенцията за търговски марки и в крайна сметка групата се спира на Wi-Fi. Въпреки празнотата, която носи името. Някои от участниците в алианса са против безсмисленото име.

Единствената причина, поради която чувате нещо за „Wireless Fidelity“, е, че някои от колегите ми в групата се страхуваха. Те не разбираха от брандинг или маркетинг. Не можеха да си представят да използват името „Wi-Fi“, без да има някакво буквално обяснение. Затова направихме компромис и се съгласихме да включим слогана „Стандартът за безжична вярност (Wireless Fidelity)“ заедно с името.

Фил Белангер, член-основател на Wi-Fi Alliance, в гореспоменатото интервю.

„Това беше грешка и само обърка хората, разводни марката.“, допълва Белангер.

Думата, която много от нас произнасят потенциално по няколко пъти на ден, всъщност е плод на откровен маркетингов трик.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари