Зукърбърг предложи въвеждането на правила за държавно регулиране на интернет

5
398

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг предложи глобално регулиране на интернет в четири сфери. Това са вредоносното съдържание, честните избори, конфиденциалността на данните и възможност за тяхното пренасяне. Зукърбърг счита, че при този процес най-активна роля трябва да играят правителствата и регулаторните органи.

Като начало Зукърбърг предлага създаването на базови норми и стандарти, като и прилагането на филтриране, и по този начин да се минимизира вредоносното съдържание. Според Марк, отговорността за спазването на тези правила трябва да носят интернет компаниите. Facebook работи с правителствата на различни държави върху обезпечаване ефективността на компютърните системи за анализ на съдържанието и планира да създаде независим орган, който хората могат да използват, за да обжалват решенията на най-голямата социална мрежа.

Зукърбърг заяви, че е необходимо да се защити избирателния процес и честността на материалите, които се публикуват на изборите. Facebook е внесъл значителни промени в публикуването на политическа реклама, според която тези рекламодатели задължително трябва да потвърдят своята самоличност. Само че е твърде трудно да се определи, коя точно реклама е политическа, и според Зукърбърг, в законодателството трябва да бъдат направени промени.

Третото важно направление според Марк е конфиденциалността на данните и тяхната защита. Това трябва да се реши на глобално ниво и да се базира на GDPR мерките. И накрая, новите правила трябва да гарантират възможността за пренасянето на персоналните данни, като Facebook вече поддържа стандартен формат за обмен на данни.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Добри предложения, но ето едно, още по-добро – преди избори държавата регулира и забранява Facebook на територията на страната. Така, както не се продава алкохол в изборния ден. А в борбата с фалшивите новини, може да се урегулира с пълна забрана на Facebook, защото „той“ разпространява фалшиви новини.

тъй-тъй
тъй-тъй

Зукърбърг предлага цензура. В резултат на издънките на корпорацията му. На туй му се вика цинизъм.

хахаха
хахаха

На тоя гнусар като му видя сплесканата чифутска муцуна и ми се повръща…

Тахтун
Тахтун

От къде на къде ФБ ще е виновен? Все едно ако някой пребие другиго с лопата, да съдят производителя на лопатата!

тъй-тъй
тъй-тъй

Десетки милиони акаунти с лични данни, изтекли от сървърите на компанията. Милиардни глоби за пропуски в сигурността и търговия с данни. Още глоби за нелоялна конкуренция. Налагане на цензура. А процедурата за верификация е нарушаване на човешките права сама по себе си, защото ако човек не даде телефон и други данни, дори да регистрира акаунт, го губи след няколко дни. Знам го, защото, когато ми потрябва, си правя фейк профилче – ползваш го ден и започват да ти искат телефона. Фейсбук е сбъднатата мечта на спецслужби /едно време те ни правеха досиетата, сега си ги правим сами/, психопати, маниаци, преследвачи,… Виж още »