След няколко дни мълчание, основателят на Facebook Марк Зукърбърг за първи път коментира ситуацията с изтичането на личните данни на 50 милиона потребители.

Зукърбърг се извини за изтичането, причинено от компанията Cambridge Analytica и каза, че съжалява за злоупотребата с доверието на хората. Но едновременно с това заяви, че Facebook още през 2014 година е взел необходимите мерки, забранявайки на приложенията да събират личните данни на потребителите и на техните приятели. Зукърбърг сподели: „Ние извършихме много грешки и трябва да се постараем повече„.

Основателят на най-голямата социална мрежа каза, че Facebook ще прекрати достъпа на приложенията до данните на потребители, които не са ползвали дадено приложение в продължение на три месеца. По подразбиране, програмите ще имат достъп единствено до името, снимката и адреса на електронната поща. За достъп до постовете и другите лични данни на потребителите е необходимо разрешение от Facebook. Засега се знае само, че това ще бъде нещо като договор в електронен вид.

Facebook възнамерява да провери всички приложения, които до 2014 година са събирали големи обеми от данни. А ако някой не е съгласен да бъде подложен на проверката, ще бъде премахнат от платформата.

След публикуването на информацията за изтичането на личните данни на 50 милиона потребители, акциите на Facebook рязко спаднаха. В САЩ бяха организирани кампании за масови изтривания на профилите. Големите инвеститори започнаха да се освобождават от акциите Facebook.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари