След няколко дни мълчание, основателят на Facebook Марк Зукърбърг за първи път коментира ситуацията с изтичането на личните данни на 50 милиона потребители.

Зукърбърг се извини за изтичането, причинено от компанията Cambridge Analytica и каза, че съжалява за злоупотребата с доверието на хората. Но едновременно с това заяви, че Facebook още през 2014 година е взел необходимите мерки, забранявайки на приложенията да събират личните данни на потребителите и на техните приятели. Зукърбърг сподели: „Ние извършихме много грешки и трябва да се постараем повече„.

Основателят на най-голямата социална мрежа каза, че Facebook ще прекрати достъпа на приложенията до данните на потребители, които не са ползвали дадено приложение в продължение на три месеца. По подразбиране, програмите ще имат достъп единствено до името, снимката и адреса на електронната поща. За достъп до постовете и другите лични данни на потребителите е необходимо разрешение от Facebook. Засега се знае само, че това ще бъде нещо като договор в електронен вид.

Facebook възнамерява да провери всички приложения, които до 2014 година са събирали големи обеми от данни. А ако някой не е съгласен да бъде подложен на проверката, ще бъде премахнат от платформата.

След публикуването на информацията за изтичането на личните данни на 50 милиона потребители, акциите на Facebook рязко спаднаха. В САЩ бяха организирани кампании за масови изтривания на профилите. Големите инвеститори започнаха да се освобождават от акциите Facebook.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
2 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
CBRГинкъЗухърбъргmn zleAxOx Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
анонимен
анонимен

До кога ще го лансират този?!!!

Еjzb
Еjzb

Какво извинение, тоз направо е за затвор

ХиХи
ХиХи

Кой ще го затвори ще си купи затвора ако стане 😉

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

Моля коригирайте заглавието „… за продажбата на …“ .

AxOx
AxOx

„ако някой не е съгласен да бъде подложен на проверката, ще бъде премахнат от платформата“
Ха-ха , ако не е съгласен ще му изтрием профила :), нищо ново. Или си съгласен да те крадем или се махай, а аз все си мислих, че и преди правилата си бяха такива.

mn zle
mn zle

Регистрацията е безплатна за всеки вие сами предотставяте тази информация на обществото. Човека не е виновен 😀

Зухърбърг
Зухърбърг

Извиневайте, ама и аз требеше да изкарам некой лев.
От реклами се печели малко заради тия adblocker-и.

Гинкъ
Гинкъ

Ой, иврейчие! Той адблокъръ ни работи на твоето сайт.

CBR
CBR

#извинисебе 😀