fbpx
2.4 C
София

Ивайло Нецов, Glovo: Вече доставяме от над 3000 обекта, разположени в 73 града с над 1300 куриера

Ивайло Нецов е генерален мениджър на Glovo от юни тази година. Преди това управлява Foodpanda в продължение на четири години. При сделката между двете компании остава начело. Част е от бизнеса по време на цялото преминаване на компанията под шапката на Glovo в България. Традиционно новата за българския пазар компания има специални екипи, които се занимават със самото стартиране, но у нас заради придобиването на Foodpanda, нещата са други. Той заедно със своите колеги е преминал през процес на оценка и преназначаване в новата компания.

Най-четени

Една от най-големите сделки на нашия пазар бе придобиването на Foodpanda от Glovo. Желанието за запазване на екипа и наследство на ноу-хау ли стои зад придобиването?

Сделката е доста по-комплексна. Glovo придобива от бившия собственик на Foodpanda – DeliveryHero с бизнес на други пазари като Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна Гора. В сделката се включва и Румъния, но там сделката все още чака одобрение от тяхната комисия за защита на конкуренцията.

А в тази връзка какво се промени и какво бе наследено от Foodpanda?

Приложението е изцяло ново. Основен фокус в периода от юли до септември бе да мигрираме бизнеса си. Това включваше основните ни параметри – всички партньори от Foodpanda, в това число ресторанти и магазини, както и клиенти и поръчки, като последните процеси продължават и сега.

Как се осъществява прехвърлянето на клиенти?

По традиционните начини. Клиентите получават нотификации и електронни писма. Ако потребителят се пререгистрира от стария си акаунт, просто прехвърля своите данни. Всичко е направено максимално лесно за потребителя. Първите мигрирали клиенти получаваха и ваучери. Всичко е улеснено максимално за клиента, защото целият му акаунт се прехвърля, дори картите, които е въвел в старото приложение. За крайния потребител единственото неудобство е да свикне с новото приложение. В интерес на истината приложението на Glovo е много по-интересно и много интуитивно. Да, има много хора, които са свикнали с това на Foodpanda, но честно казано новото приложение е дори по-лесно за работа.

А как бихте определили разликата между двете приложения, след като на практика сте били част и от двете компании?

Бизнесите и начинът на работа са много идентични. Вътрешно процесите в Glovo са много по-различни, но това не се вижда от крайния потребител. Това което е по-различно e, че има по-добре развита функционалност и структура с магазини и не само с ресторанти, което във Foodpanda направихме през последната година. В Glovo тези функционалности вече ги има. Любимото ми е, че през Glovo можеш да си поръчаш на практика всичко. Ако ползвате приложението ще видите Anything бутона, с който всеки може да поръча каквото и откъдето си поиска. Такова нещо нямаше във Foodpanda. В старото приложение имаше по-добре структурирана секция с промоции, но това е нещо, което сега подобряваме в Glovo и вече започва да работи.

До каква степен стигна развитието на Glovo?

В момента имаме вече над 3000 обекта, разположени в 73 града и над 1300 куриера, които обслужват поръчките. Покрили сме всички градове с популация над 10 000 души. Искаме да добавим още ресторанти и магазини в тях и увеличаваме клиентската база.

Koe e най-поръчването нещо и какво е потребителското поведение на ползващите приложението ви? Какъв е средният размер на поръчка?

Поръчките от ресторанти водят с голяма преднина. Но всичко останало расте, особено доставките на хранителни продукти от Kaufland и Фантастико. Тенденцията е поръчките да се увеличават и Glovo дава много повече възможности за растеж и работа с клиенти.

Хората поръчват средно около 3-4 пъти на месец, въпреки че все още сме в процес на набиране на клиенти и това се променя във възходяща посока. Доста различно при нас е това, че доставямe бързо, до 30 мин, така че средната кошница на потребителите е сравнително ниска в сравнение с услугите, които доставят само храна от магазини. При ресторанти е 23-24 лв,  при магазини е 50, 50 и няколко лева.

Любопитна подробност е, че в България средната цена на количката е висока, защото потребителят може би не поръчва само за себе си. При нас се поръчва обикновено за още някого, а не за един човек и дори не за едно семейство.

Как се осъществява подборът на доставчици?

До голяма степен прехвърлихме куриерите си от Foodpanda. В момента добавяме постоянно и нови, които обучаваме. Работата не е сложна. Трябва да имат смартфон, превозно средство, а ние им даваме термо чанта и екипировка. Набираме хора на много позиции, не само куриери. В момента сме около 130 човека екип, а би трябвало да станем много повече.

Можете ли да ни разкажете повече за приложението?

Имаме глобално приложение, което локализираме за нашия пазар и вече сме в доста завършен вид. Добавихме английски език за превод на менютата. Приложението на практика взима системния език на телефона и работи с него.

Екипът, който поддържа приложението не е в България, както бе и при Foodpanda. Имаме различни отделни IT хъбове в Мадрид, Украйна и Полша. Приложението е едно и също за всички пазари като само някои от функциите са различни.

Терминалът на Glovo в отделните обекти дава повече възможности за партньорите ни как да контролират някои процеси и профила си, което е ново и го нямаше във Foodpanda.

А как се осъществява една поръчка? Какъв е самият процес?

Процесът остава същият. Има обекти, за които ние извършваме логистиката, има и такива които се заемат с тази задача сами. Поръчката се обработва от софтуера и отива в терминала, който се намира в заведението. В зависимост от това дали е с наша или с тяхна логистика, работата ни може да приключи тук, или наш куриер да се заеме с нея. Ако ние се грижим за нея тя отива и при наш доставчик, който се запътва към нейното взимане. Моделът на работа за крайния клиент е същият. Времето на доставката и в двата случая е до час и ние го контролираме.

Бизнесът ни показва, че за клиента е много важно поръчката да дойде навреме, отколкото да дойде бързо, въпреки че бързо разбира се също е важно. Стремим се обаче да не се случва поръчка, обявена за след час да дойде веднага, защото това не е добре за потребителите. Обектите сами решават дали да се доверят на нас или да осъществяват доставките сами. Ние предпочитаме това да сме ние, защото имаме софтуера и експертизата, но не спираме никой, който желае да го прави сам.

Със сигурност имате не малко предизвикателства, недоволни клиенти, оплаквания. Как се справяте с това?

В самото приложение всеки лесно и бързо може да опише какъв проблем е имал и бързо да го разрешим. Мога да направя сравнение и с Foodpanda. В началото то не беше перфектно приложение и преди всичко да се изглади, имаше не малко проблеми. Когато започнах през 2017 имаше много проблеми към услугата, времето за доставка. Всяко ново начало изисква време и адаптация.

Едно от предизвикателствата пред което се изправяме, е трудното намиране на правилните хора. Това е проблем, който се среща във всяка една сфера, имаме го и ние. Минал съм вече през процесите, през които тепърва ще минаваме. Много от нещата, които ще правим, за да стигнем нивото, което имаше Foodpanda, тепърва предстоят. Знаем какво трябва да се направи, но не можем да го направим с магическа пръчка.  Хората като цяло обичат да правят сравнения и да не излизат от зоната си на комфорт. Към повечето нови неща се подхожда не рядко с негативизъм. В предишната ми компания бяхме обект на не малко хейт като групата против нашите реклами и какво ли не още. Работим всекидневно за подобряване на нещата. Към момента времето ни на доставка да речем е много по-добро от това преди един месец.

А как се включват заведенията към платформата?

Някои намираме и каним ние, други кандидатстват. Имаме търговски отдел, който се занимава с попълване на платформата. В зависимост от градовете и районите имаме различни нива на комисионна, които взимаме от поръчката. Обектите са наши партньори – те не ни наемат, нито ние тях. Изкарваме пари заедно и целта ни е двете страни и клиентите да са доволни.

За нас ще е любопитно да споделите. Как плащат хората?

В България кешът преобладава. В Glovo процентът на плащането с карти постепенно расте, но е по-ниско от това, което имахме във Foodpanda. Там имахме доста инициативи в тази насока и наблягахме над комуникацията за плащане с карта и безконтактна доставка, особено по време на пандемията. Това също подпомогна за вдигане на процента. Продължаваме да си партнираме с VISA, с които в миналото сме правили интересни кампании и съм сигурен, че и тук процентът ще се повиши.

Повече за самото приложение можете да прочетете тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини