fbpx
16.7 C
София

Извличане на 3D-обекти от единични фотографии

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На изложбата SIGGRAPH ASIA 2013, посветена на компютърната графика и интерактивни технологии, бе представена програмата 3–Sweep, позволяваща само от една фотография да бъде получен триизмерен обект, заедно с текстурата. Новата технология е разработена от специалистите на университета в Тел Авив и Научния център в Херцли, Израел. 

Процесът не е напълно автоматичен, като е необходимо потребителят грубо да очертае габаритите на обекта по трите координатни оси – процес, който дори и при сложните обекти отнема само няколко секунди. Софтуерът напълно изгражда триизмерния обект и се съобразява с фигурите, разположени зад него. С подобен програмен инструмент разполага и Adobe, но скоростта на работа на 3–Sweep е забележителна.

Целият процес по извличането на триизмерната фигура от фотография е изключително лесен. Необходимо е единствено отбелязване на габаритните пропорции, а програмата върши останалото.

Ако тази технология получи разпространение, то ще отпадне необходимостта от използването на сложни и скъпи CAD програми за 3D моделиране – достатъчни са само молив и лист хартия за скицата, останалото върши софтуера, като готовите триизмерни обекти вече могат да бъдат използвани от други програми, а защо не и от 3D принтери.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини