Изследователите смятат, че компютрите могат да открива бъдещите престъпници чрез сканиране на чертите на лицето — устните, очите и носа.

Въпреки, че това може да звучи като нещо от холивудския филм „Особено мнение“, но според ново изследване, изкуствен интелект, на база чертите на лицето на човека, може да предскаже ще бъде ли той е престъпник.

Шанхайският Университет Яо Тонг анализира характеристиките на лицата на 1856 човека и е намерил „някои структурни особености, които позволяват да се предскаже склонността към извършването на престъпления — изкривяване на устните, разстояние от вътрешния ъгъл на окото, и така наречения ъгъл на носа-устата“.

В резултат от проведения чрез изкуствения интелект анализ са образувани четири категории, въз основа на които, както твърдят авторите на изследването, може да се правят прогнози „с достатъчно голяма точност“.

В хода на изследването стана ясно, че „въпреки историческите противоречия около този въпрос, всички четири класификатора се представиха достатъчно добре, предоставяйки доказателства за обоснованост на основните черти на лицето от автоматизираното заключение относно склонността към престъпления“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари