В последно време на световния пазар на употребяваните и възстановени смартфони се наблюдава бурен растеж, подпомогнат от разнообразието от програми по обратното изкупуване на устройствата сред потребителите или trade-in схемите (тоест замяна на стария апарат с нов, плюс доплащане).

Особено развит е в САЩ, където повечето от големите мобилни оператори, магазини и много онлайн-търговци използват някои елементи на trade-in схемата с цел купуването на употребявани устройства с големи намаления.

Освен това, през последните три-пет години, подобни програми са се появили в Западна Европа и Азия. С оглед на това, от анализаторската компания IDC смятат, че глобалният пазар на употребяваните смартфони средно ще нараства с 22.3% на годишна база през следващите няколко години. Доставките на устройствата ще се увеличат с 81,3 млн. през 2015-та до над 222 млн. единици през 2020 година. От прогнозираното за последните четири години, обемът от 24,8% или 55,2 милиона устройства ще принадлежат на САЩ, а за останалата част от света, специалистите предвиждат 75.2% или 167,4 милиона апарата.

Също така се отбелязва, че средната продажна цена на старите смартфони през 2020 г. ще възлиза на 136 долара. По този начин, обема на разглеждания пазар в парично изражение към този период ще бъде от порядъка на 30 милиарда долара. Специалистите твърдят, че прогнозата не обхваща така наречената търговия „от ръка“, т.е. препродажбата на употребяваните устройства от един собственик на друг.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари