Изкуствен интелект на Google определя, къде е заснета фотографията

1
8

Google обучава нова невронна мрежа с име PlaNet, която може да определя мястото, където е заснета фотографията. Сега, по време на обучението ИИ използва географски маркери, но в бъдеще ще престане да използва геотагове.

 

За обучаване на невронната мрежа се използва библиотека от 90 милиона отбелязани с маркери изображения. Първите резултати са доста обнадеждаващи: PlaNet определя държавата с вероятност 28,4%, а континента – с 48%. В 3,6% от случаите изкуственият интелект дори разпознава улицата, където е заснета фотографията, а в 10% – града.

Алгоритъмът на този ИИ разделя повърхността на планетата на 26 000 сектора, размерът на които зависи от броя фотографии, заснети в съответния сектор. По този начин, големите и гъстонаселени градове се оказват покрити с по-малки сектори, в сравнение с по-безлюдните райони. Програмата игнорира океаните, както и Северния и Южния полюси. При тестовете са използвани 2,3 милиона фотографии от Flickr, като с разпознаването на района, едновременно се подобрява работата на PlaNet.

Специалистите на Google са постигнали сериозен успех в областта на изкуствения интелект, понеже цялата система PlaNet заема едва 377 MB постоянна памет и е напълно възможно съвсем скоро да започне използването на новия изкуствен интелект в мобилните устройства.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
саби Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
саби
саби

Чудя се хората, които са си публикували снимките в Flickr, дали са били попитани дали да се използват техните снимки за тази цел?