Излезе бета версията на Linux Mint 19.1 Tessa

22
596

Екипът на Linux Mint обяви новата версия Linux Mint 19.1 Beta. Предлагат се дискови образи с графичните десктоп среди Cinnamon, MATE и Xfce.

Linux Mint 19.1 е операционна система с дългосрочна поддръжка, която ще продължи до 2023 година. Новата версия предлага обновен софтуер, редица усъвършенствания и много нови функции, с което работата с компютъра става значително по-удобна.

Какво ново предлага Linux mint 19.1

В новата версия на операционната система осезателно е увеличена скоростта на файловия мениджър Nemo. Update Manager вече показва алтернативните версии на основното Linux ядро, а темата Mint-Y предлага повече контраст.

Промените в Cinnamon

Когато попаднете в раздела „Първи стъпки“ в началния екран на Linux Mint 19.1, ще получите предложение да изберете дизайна на десктопа. Cinnamon 4.0 предлага нов дизайн на панелите и нов работен процес. С един клик е възможен прехода от стария към новия дизайн и обратното. Въведен е нов панел, показващ списъка с програмните прозорци, групираните приложения и малък предварителен преглед на работещите на заден фон програми. Новият панел е взел най-доброто от таксбара на Windows, Dock-а на macOS и страничния панел на Ubuntu. Всичко изглежда съвсем съвременно и има удобни настройки.

Nemo

Файловият мениджър Nemo вече е цели три пъти по-бърз. Неговият код е изцяло прегледан и оптимизиран. Настройките на приложението вече се осъществяват от XApp.

Нов момент е, че Nemo вече може да показва времето на създаване на файла. Добавен е и малък панел за избор на изгледа на файловете. който може да се използва вместо стандартните горещи клавиши Ctrl+1, Ctrl+2 и т.н.

Промените в десктоп средата

Подобрен е изгледът на иконките. Може да се променят разстоянията между тях, подреждането и други.

Диспечера на актуализациите

Както преди, Update Manager показва основните Linux ядра, както и статута на тяхната поддръжка.

Новият момент е, че е добавен нов бутон за по-лесно премахване на неизползваните ядра.

Софтуерните източници

Дизайнът на този инструмент също е променен и сега подобно на началния екран използва стандартния страничен панел Xapp.

Другото нововъведение е новият бутон за премахване на повтарящите се записи на хранилищата.

Linux ядрото

Новата Linux Mint 19.1 Tessa използва Linux Kernel 4.15.0-20

 


Новата версия може да бъде пробвана още сега. Достатъчно е да се изтегли от уебсайта на Linux Mint и да се инсталира. Да не забравяме, че това е бета и все още не всичко е дооправено.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
17 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
windows user
windows user

Двамата потребители го чакат с нетърпение!

to windows loser
to windows loser

„Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле.“
Ще се задавиш в злобата си драго ми потребителче.

windows user
windows user

Не е злоба, а факти:
Windows 90%; MacOS 9%; Lainox 1%

Коментар
Коментар

хубаво де, кво си залепнал тука, ае марш в стадото.
С нетърпение чакам Канелата – изключително добре влияе на очите и на психиката. Зеленият цвят действа успокояващо и релаксиращо вкл. и на очите. Последните 2г. се държи и изключително стабилно.

windows user
windows user

Канелата влияе добре защото е точно копие на Windows десктопа, също като KDE, само че KDE-то е страшно бъгаво, като повечето графични неща в Lainox.

ngc-bg
ngc-bg

@windows user дори не се усещаш как се излагаш и ставаш за смях…не успях за се сдържа след поредната глупост! Около 40% от концепциите, представени в KDE от 3.х версия насам, се използват след това в Windows. Проследи хронологично от XP и ще видиш. Излиза версия на KDE, a 1 година след това – версия на Win с еквивалентните концепции и ефекти 🙂 Едиственната заемка на обратно бе имплементацията на матириъл дизайн последните 3 години (ако може да се счита за MS собственност). KDE е страшно бъгаво, за некадърни безмозъчни потребители. Казвам ти го като човек, участвал в проекта 2011-2016.… Виж още »

to windows loser
to windows loser

Фактите са такива:
1 ползва компютера за едно.
2-ри ползва компютера за друго
и
3-ти ползва компютера за трето.
Но най-важното е че има право на ИЗБОР и твоето мнение не е меродавно.

Кин Чоа
Кин Чоа

Ако искате синхронизация в модерните проложения между устройствата ви, ще сте заключени за уеб базирани такива. Затова не виждам смисъл в Лайникукс. Всичкия ми софтуер се синхронизира с Mac, Web, Windows и iOS, Android. Качествения софтуер от големи корпорации го няма, само някакви версии на ентусиасти, използващи софтуерни методи, а не хардуерни ускорния.

Микронишова тъпотия за сървъри, която не става за професионален потребител.

to windows loser
to windows loser

Хайде престанете с тези глупости, ако има нещо което трябва да се коментира по дистрибуцията го коментирайте, ако не пишете глупостите си на други места. Кой „качествен софтуер“ го няма. 3D – Maya, Houdini, Modo – има линукс версии с хардуерно 3д post processing – Flame, Nuke, Inferno – отново има версии за линукс Ако ми говориш, че на Adobe глупостите ги няма за linux – ами по-добре. Какво можеш да синхронизираш или не, е изцяло въпрос на твоите познания, а не на операционна система. За последно – не си мисли, че твоята професия е работят всички и че твоя… Виж още »

Иван
Иван

Много от нещата, с които работа, ги няма. Майкрософт Офис например, нищо, че уж Майкрософт много харесват Линукс. Няма и Adobe Acrobat. И Autocad. Да, сложил съм Линукс на един стар компютър, но…

windows user
windows user

За Lainox няма MS Office, няма Solidworks, няма Photoshop, още куп неща ги няма за Lainox защото никоя голяма фирма не си хаби ресурсите за нещо което се ползва от двама човека, а именно – Lainox десктопа. А драйверите колко са зле, ако въобще ги има, особено за нов хардуер – да не говорим, че ми става лошо като се сетя.

Коментар
Коментар

много фирми изхвърлиха платената пробита боза и недъгавият офис, както и редицата други програми (също платени но нужни – антивирус, нещо за чистене на регистри, нещо за чистене на гигабайти л**на останали от предишни обновявания и т.н. и т.н. ). Спокойно, след 5-6г. тез 20-30GB дето заема сега, ще скочат двойно-тройно – ползвай си я със здраве.
Канелата явно не си виждал, общото с бозата с появи в 10-ката значително по-късно (под формата на „settings“ или както там се казва – преди бяха само в контролният панел)

Коментар
Коментар

минали на боза ама, след скандал за корупция. Бая са се ръснали меките а сметката накрая я плащат данъкоплатците. Особено държ. администрация, която ползва предимно данни изобщо няма нужда от несигурен и скъпо платен софтуер. Ползва се офис – кой, тоя дето е близо 600лв или другият, дето е 200(на година без ддс). Като теглиш чертата сървъри, бози, антивирус, почистващи, оптимизиращи и… излиза по-евтино да преквалифицираш персонала. Така се намаляват и разходите за админисрация – отпада длъжността на уиндоус сисадмина 😀 Единствено професионалната етика ме спира да ти изредя няколко големи и известни български фирми, които си намалиха разходите за… Виж още »

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

На Adobe „глуостите“, ти наясно ли си с тренда за гледане на видеосъдържание и мястото на Apple Final Cut Pro X и Adobe Premier Pro?

дсадс
дсадс

Linux ще продължи да доминира (както го прави и днес на мобилния и сървърния пазар), далеч, след като win i mac са в историята. Малко по малко, хората ще предпочетат и свободата, стабилността и красотата която дава при десктопа. Причината е проста – отворен софтуер от хората, за хората, което не изключва премиум услуги – по модела на гугъл 😉

Така че феновете ще се давят с бозичката, умните хора ще си ползват това което обичат, кервана ще си върви, колкото и да блеят 🙂

Иван
Иван

Беее, покажи ми как се редактира pdf на Минт и веднага минавам!

to windows loser
to windows loser

1. LibreOffice Draw
2. Okular
3. Qoppa PDF Studio
4. Master PDF Editor

3-тия и 4-тия са платени

Иван
Иван

Ааа, не така. Искам да е с отворен код, безплатно и крайния резултат да не ужасяващ.

Стоян
Стоян

А аз много бих искал да видя кой редактор за PDF използваш под Windows.
Ама да е „безплатен и крайния резултат да не ужасяващ“. Хайде, може и да не е с отворен код.
И аз искам да го използвам.

Kofti Petrov
Kofti Petrov

верно си голям лузър …

Татун
Татун

Чудя ви се на детинския акъл! Дърлите се за глупости – всеки ползва това, което му харесва, както казваше нашият старшина „един харесва попа, друг – попадията“.

kojuharov
kojuharov

Шах и мат с пешката ! Чета на Windows user-а постовете и се чудя, дали някога се е сблъсквал със серизони сървърни инсталации ?!?!? Всичко сериозно, много отдавна е под Linux. Това, че някой си ползва домашното лапатопче, да си стиймва порно на MS, нищо не значи …