fbpx
3.2 C
София

Излезе версия на Tor на програмния език Rust, която ще замени C++ варианта

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Създателите на анонимната мрежа Tor представиха проекта Arti, в рамките на който се създава нова реализация на протокола Tor, написана на езика за програмиране Rust. За разлика от реализацията на C++, която в началото е била проектирана като SOCKS, а след това е била преобразувана за други цели, Arti от самото начало се развива във вид на модулна софтуерна библиотека за вграждане, която може да се използва от различните приложения. Работата върху този проект започна преди около една година и се финансира чрез програмата за грантове Zcash Open Major Grants (ZOMG). Сорс кодът се разпространява под Apache 2.0 и MIT лицензите.

Като причини за пренаписването на Tor на Rust се посочват желанието за постигане на много високо ниво на защита на кода, която осигурява безопасна работа с паметта. Според разработчиците на Tor, по този начин ще бъде изключена минимум половината от изобщо възможните уязвимости, ако разбира се, при писането на сорс кода не се използват „unsafe“ блокове. И още, Rust дава възможност за постигане на много по-висока скорост на разработване, във сравнение със C++, благодарение на особеностите на този програмен език и строгите правила, благодарение на които не се губи време за двойни проверки и писането на излишен код. Освен това при разработването на новия проект се използва целия натрупан в предишните години опит в разработването на Tor, като по този начин ще се избегнат вече известните архитектурни проблеми, а проектът ще стане модулен и значително по-ефективен.

В своето сегашно състояние Arti вече може да се включва към Tor мрежата, като осигурява взаимодействие със сървърите и директориите, и може да създава анонимни връзки в Tor мрежата с предоставяне на прокси на базата на протокола SOCKS. Засега не се препоръчва използването на Arti в работни системи, понеже все още продължават активните тестове на протокола и приложението, а и все още не се гарантира обратната съвместимост на ниво API. Първата версия на този Tor клиент, съответстваща на всички критерии за информационната безопасност, трябва да излезе през месец октомври тази година.

През месец март 2022 година се очаква излизането на първата бета версия с експериментална реализация във вид на библиотека за вграждане, която ще има значителни оптимизации на производителността. Първата стабилна и може да се каже финална версия е планирана да излезе в средата на месец септември 2022 година. В края на октомври 2022 година трябва да излезе версия 1.1 с възможност за заобикаляне на блокажите. Поддръжката на onion услугите ще бъде въведена във версия 1.2. Постигането на паритет с клиента, написан на C++, се очаква да стане с излизането на версия 2.0, но засега не се съобщава кога трябва да стане това.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини