fbpx
8.2 C
София

Излезе десктоп средата KDE Plasma 5.21: нововъведения и промени

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Излезе новата версия на графичната десктоп среда KDE Plasma 5.21, базирана на платформата KDE Frameworks 5 и библиотеката Qt 5 с използването на OpenGL/OpenGL ES за ускорение на рендирането. Работата на новата версия може да бъде пробвана чрез Live версията от проекта openSUSE или компилацията от проекта KDE Neon User Edition. Предлагат се и стандартни пакети за различните Linux дистрибуции.

Основни подобрения и промени в десктоп средата KDE Plasma 5.21
 • Налична е нова реализация на менюто, което вече разполага с три панела – в лявата част са подредени категориите на различните приложения,  в дясната – самите приложения в различните категории, а в долния панел са поставени иконки за преглеждане на фиксираните каталози (Places) и за някои типови действия, като хибернация, изключване, рестартиране и заспиване. Панелът с категориите допълнително включва секциите All Applications с подредените по азбучен ред инсталирани приложения, както и Favorites, където се виждат иконките на най-често използваните приложения.

В новото меню значително е опростена навигацията с използването на клавиатурата и мишката, разширени са функциите за хората с ограничени възможности и е добавена поддръжката на езици, при които буквите се пишат отдясно наляво (RTL). Старата реализация на менюто може да се инсталира от каталога KDE Store, където е вмъкната с името Legacy Kickoff.

 • За приложенията, които използват предлаганата по подразбиране тема е реализиран нов общ стил на заглавията и е обновена цветовата схема.

 • Изцяло е преработен интерфейса за мониторинг на системните ресурси (Plasma System Monitor). Програмата е преработена и сега използва фреймуърка Kirigami, даващ възможност за създаването на универсални интерфейси за мобилни и десктоп компютърни системи. За получаване статистиката на работата на системата сега се използва услугата KSystemStats, кодът на която вече се използва в аплетите на мониторинга и постепенно заменя KSysGuard. В Plasma System Monitor се предлагат няколко режима за преглед на статистиката:
  • Обща страница с общи сведения за текущата консумация на основните ресурси – свободната памет, CPU, системния диск и мрежовите параметри. Има и списък на приложенията според използваните от тях ресурси.

  • Раздел, показващ динамиката на промените в натоварването на различните параметри за даден конкретен процес.

  • Страница с общата история на консумацията на ресурси

  • Програмен прозорец за създаване на собствени отчети, показващи промените на произволни параметри в течение на времето, както и кръгови и линейни диаграми.
 • В приложението за настройка параметрите на операционната система (System Settings) е добавен раздел за конфигуриране на защитната стена с графичен интерфейс.

 • Преработен е дизайнът на аплетите за възпроизвеждане на музика. В горната част на аплета се вижда списък на приложенията за възпроизвеждане на музика, а обложката на албума вече се показва по цялата ширина на аплета.
 • Добавена е специална възможност за стартирането на KDE Plasma, която е подмножество на десктоп средата KDE с помощта на systemd, което решава проблемите с настройката на процеса на стартиране на системата.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини