Излезе първата бета на операционната система Haiku R1

3
1662

След девет години алфа тестове и шест години от формирането на предишната алфа версия, излезе първата стабилна бета на операционната система Haiku R1. Първоначално проектът бе създаден като реакция към закриването на ОС BeOS и съществуваше под името OpenBeOS. Но след това през 2004 година бе преименуван поради възникналите претенции за използването на търговската марка BeOS.

За да се прецени работата на новата операционна система са подготвени няколко Live дискови образа (x86, x86-64). По-голямата част от сорс кода на Haiku се разпространява под свободния MIT лиценз. Изключение са някои библиотеки, кодеци и компоненти, взети от други проекти.

ОС Haiku е адресирана към персоналните компютри и използва собствено ядро с микроядрена архитектура. Ядрото е специално оптимизирано за висока отзивчивост към действията на потребителя и за възможно най-ефективното използване на многопоточните приложения. За разработчиците се предлага обектно ориентиран API. Системата директно се базира на BeOS 5 технологиите и осигурява бинарна съвместимост с приложенията за тази ОС. Haiku е една интересна алтернатива на ОС Windows.

Минималните системни изисквания за Haiku са процесор Pentium II и 256 MB RAM. Препоръчителните изисквания са Intel Core i3 и 2 GB оперативна памет.

Haiku използва журналната файловата система OpenBFS с поддръжката на файлови атрибути, 64-битови указатели, мета тагове – всеки файл може да има ключ=значение, което прави файловата система подобна на база данни. Поддържат се и индекси. За структурата на директориите се използва B+ tree структурата. От кода на BeOS в Haiku са включени файловия мениджър Tracker и панела Deskbar, сорс кодовете на които бяха открити след като BeOS слезе от сцената.

Основни нови моменти:

  • Графичен интерфейс за инсталиране и деинсталиране на програми и за обновяванията на системата

  • Автоматичното монтиране на пакетите се осигурява от специалния компонент на ядрото – packagefs.

  • Съществено са разширени възможностите и стабилността на уеб браузъра WebPositive, използващ портната версия на енджина WebKit (HaikuWebKit)

  • Добавен е подробен мрежови конфигуратор

  • Интерфейсът е модернизиран

  • Разширени са възможностите на мултимедийната система. Поддържа се HTTP и RTSP стрийминга, подобрено е FFmpeg декодирането. Преработена е реализацията на DVB тунера

  • Разширена е поддръжката на стартирането на виртуални машини и други.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари