fbpx
26.8 C
София

Излезе Chrome 103: нововъведения и промени

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Google представи новата версия на своя уеб браузър Chrome 103. Едновременно с това е достъпна и новата версия на свободния и безплатен Chromium, на който се базира Chrome. Браузърът Chrome се различава от Chromium по използването логотипа на Google, наличието на система за изпращане на уведомления при крашване, интегрирани модули за възпроизвеждане на защитено съдържание (DRM), система за автоматично изпращане и инсталиране на обновяванията, непрекъснато включен режим на Sandbox изолация, наличието на ключове за Google API и подаване на RLZ параметрите при поискване. За всички, които не бързат или име е необходимо повече време за обновяване е наличен каналът Extended Stable, който предлага предишната версия в продължение на 8 седмици. Следващата версия Chrome 104 бе обявена за излизане на 2-ри август тази година.

Основни нововъведения и промени в Chrome 103

  • Добавен е експериментален редактор на изображенията, който се използва за редактиране на скрийншотовете, направени с помощта на новата версия на Chrome. Интегрираният в браузъра графичен редактор предлага извеждането на типови фигури и примитиви – линии, правоъгълници, линии и стрелки. Има и други възможности

За активиране възможността да се правят скрийншоти е необходимо да се активира следния флаг:

chrome://flags/#sharing-desktop-screenshots

След рестартиране на браузъра в менюто на адресния ред за споделяне на страницата се появява опция за правене на скрийншоти:

Необходимо е да се активира още един флаг:

chrome://flags/#sharing-desktop-screenshots-edit

Този флаг дава възможност за редактиране на скрийншотите:

Редактирането на скрийншотите става с помощта на вградения опростен графичен редактор:

Редакторът предлага базови графични възможности, напълно достатъчни за работа със скрийншоти

  • Разширени са възможностите за  добавения в Chrome 101 нов механизъм за предварително рендиране (prerender). Предварителното рендиране допълва вградената преди време възможност за предварителното зареждане на най-вероятните за посещавани от потребителя уеб страници, без браузърът да чака клик с мишката. Сега освен предварителното зареждане се прави и предварително рендиране на най-вероятните за преход интернет страници, включително скриптовете и изграждането на DOM дървото. Това осигурява мигновеното показване на съдържанието след клик от страна на потребителя. За управление на предварителното рендиране са оставени следните три флага:
chrome://flags/#enable-prerender2
chrome://flags/#omnibox-trigger-for-prerender2
chrome://flags/#search-suggestion-for-prerender2

В Chrome 103 е добавен API Speculations Rules, даващ възможност на създателите на уеб сайтове да подават на браузъра информация за най-вероятните уеб страници, към които потребителят би могъл да премине. Браузърът използва тази информация за предварителните зареждане и рендиране на страниците.

  • Във версията за Android се използва нов мениджър на паролите, предлагаш съшия интерфейс като на Android приложенията
  • Във версията за Android е добавена поддръжката на онлайн услугата With Google, даваща възможност на потребителя да изрази благодарността си на любимите сайтове, регистрирани във With Google. Това е достъпно само за потребителите от САЩ.

  • Подобрено е автоматичното запълване на полетата с номерата на кредитните и дебитните карти, в който сега се поддържат и картите, записани с помощта на Google Pay
  • Във версията за Windows по подразбиране се използва интегрирания DNS клиент, който вече се използва във версиите на Chrome за  macOS, Android и Chrome OS
  • Стабилизирана е работата и е предложен на всички желаещи  API Local Font Access, с помощта на който е възможно да се използват инсталираните в операционната система шрифтове, както и да се манипулира с шрифтовете на ниско ниво – например, филтриране и трансформация на глифовете
  • Графичните изображения с AVIF формат са добавени в списъка на разрешените за обмен чрез API iWeb Share
  • Направени са значителни подобрения в инструментите за уеб разработчици
  • Добавена е поддръжката на кода на HTTP-отговора 103, който дава възможност за информиране на клиента за съдържанието на някои HTTP-заглавия веднага след подаването на запитването без да се изчаква докато сървърът изпълни всички свързани със запитването операции и започне да връща данни. По подобен начин става възможно да се съобщи за свързаните с конкретната страница компоненти, които е възможно да бъдат предварително заредени. Това може да е информация за използваните в страницата CSS и JavaScript. След като получи информацията за наличието на подобни ресурси браузърът може да започне тяхното зареждане без да чака да бъде получена цялата основна страница. По този начин осезателно се намалява времето на обработка на запитванията и заявките

Освен направените нововъведения и промени в новата версия са отстранени 14 уязвимости. Повечето от тях са открити от роботизираното тестване с помощта на автономните софтуерни инструменти AddressSanitizer, MemorySanitizer, Control Flow Integrity, LibFuzzer и AFL. На един от проблемите (CVE-2022-2156) е дадено критично високо ниво на информационна опасност, който дава възможност да бъдат заобиколени всички нива на защита на браузъра и да се изпълни произволен код извън пределите на sandbox средата. Засега не се съобщават никакви подробности за тази уязвимост, като засега се знае само, че тя се проявява при извикване на освободен блок от памет (use-after-free).

В рамките на програмата за изплащане на парични възнаграждения за открити уязвимости Google е дала 9 премии с обща сума 44 хиляди щ. долара. Това са едно възнаграждение от 20 000 щ. долара, една от 7500 щ. долара, една от 7000 щ. долара, две по 3000 щ. долара и по една от 2000, 1000 и 500 щ. долара. Каква ще бъде паричната награда за откритата критична уязвимост засега не се знае.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новинаSpotify 1.1.88.612
Следваща новинаНовата серия LG C2 OLED телевизори
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини