Излезе Chrome 81: промени и нововъведения

0
4756

Google официално представи новата версия на своя уеб браузър – Chrome 81. Едновременно с това излезе и стабилната версия на браузъра от проекта Chromium, на който се базира Chrome. Самият Chrome се различава от Chromium по използването на логотипа на Google, наличието на система за изпращане на уведомления при крашване, интегрирани са необходимите модули за възпроизвеждане на защитено (DRM) видео, система за автоматично инсталиране на обновяванията и други. Плановете на Google бяха Chrome 81 да излезе на 17 март, но заради пандемията от новия коронавирус SARS-CoV-2 и прехвърлянето на програмистите към отдалечена работа от вкъщи, излизането на новата версия бе отложено. И още, следващата версия 82 ще бъде пропусната, а Chrome 83 трябва да излезе на 19 май тази година.

Основни нововъведения и промени в уеб браузъра Chrome 81

 • Реализирана е по-пълноценна защита от свалянето на смесено мултимедийно съдържание, когато на отворени чрез HTTPS протокола страници се поставят ресурси по http протокола. Сега, в страниците, отворени чрез HTTPS, линковете http:// автоматично се заменят с https:// при сваляне на изображения, скриптове, iframe, звукови и видео файлове. Ако изображението не е достъпно чрез https, то свалянето се блокира, като това се вижда като заключено катинарче в адресния ред.
 • Прекратена е поддръжката на FTP протокола. Целят сорс код, свързан с FTP, е премахнат от кодовата база. За работа с FTP се препоръчва използването на външен FTP клиент.
 • За всички потребители вече е достъпна функцията за групиране на разделите, която дава възможност няколко раздела със сходна тема да бъдат отделени на групи, които визуално се различават от обикновените раздели – в тяхната лява част се появява кръгче с определен цвят. Всяка от тези групи може да получи свой цвят (осем варианта) и име. Досега тази възможност бе достъпна само за малък брой потребители.

За форсираното включване на тази функция може да се използва флага:

chrome://flags/#tab-groups

Необходимо е рестартиране

 • В API WebXR Device е добавена поддръжката на устройства за допълнена реалност. API WebXR дава възможност за унифициране работата с различен клас устройства от този тип – от стандартните VR шлемове до различните решения на базата на мобилни устройства. За създаването на приложения за допълнената реалност се предлага новия API Web XR Hit Test, който дава възможност за поместване на обекти във виртуалното пространство, в областта на видимост на камерата, показваща реалната действителност. По този начин е възможно да се покаже виртуално цвете върху показваната от камерата реална рамка на прозорец, да се извеждат информационни етикети над предметите и да се подреждат виртуални мебели в стая, снимана от обикновена камера.
 • При запис на парола във вградения мениджър на паролите се извежда предупреждение, ако потребителят се опита да въведе парола в небезопасен сайт.
 • Направени са промени в общите условия за използване на Google (Google Terms of Service), в които се появи отделен раздел за Google Chrome и Chrome OS.
 • В режим на инкогнито в изключено логването с използването на NTLM / Kerberos.
 • В реализацията на TLS 1.3 са добавени нов механизми за противопоставяне на автоматичното връщане към по-ранни версии на TLS протокола
 • В настройките е добавена опцията
chrome://flags/#treat-unsafe-downloads-as-active-content

която изключва предупрежденията при опит да се осъществи небезопасно сваляне на изпълними файлове

 • За мобилните устройства е добавена поддръжката на API Web NFC, даващ възможност на уеб приложенията да четат и записват NFC тагове. Новият API може да се използва в приложенията например за предоставяне на информация за музейни експонати, за проведени инвентаризации и други подобни. Сканирането и изпращането на тези тагове става с помощта на обектите NDEFWriter и NDEFReader.
 • В режима Origin Trial в API PointerLock се предлага флагът unadjustedMovement, при вдигането на който данните за движението на мишката се предават в чист вид, без корекции и ускорения.
 • Започна разпространението извън Origin Trials (експериментални възможности, които изискват активиране) на програмния интерфейс Badging, даващ възможност на уеб приложенията да създават индикатори, които се извеждат на панелите или на началния екран, с след затварянето на страницата, автоматично се скриват, По този начин могат да бъдат показвани броят на непрочетените съобщения или информацията за някакви събития.
 • В API Media Session е добавена възможност за проследяване на позицията при възпроизвеждането на звуков или видео трак. Могат да бъдат получени данните за скоростта на възпроизвеждането, продължителността на трака и текущото време на възпроизвеждането. По този начин могат да се създават собствени интерфейси за оценка на позицията и преместването на трака.

 • Подобрения в инструментите за уеб разработчиците:
  • В контекстното меню, което се показва за мрежовите заявки, е добавена точката Copy > Copy as Node.js fetch за копиране на fetch изразите от формата, в изрази, включващи данните за Cookie
  • В уеб конзолата е повишена детайлността на съобщенията за грешки при преглед на полетата в в source map
  • В панела Device е добавена емулация на екрана на смартфона Moto G4

  • Всички полета (освен полето за размера) в таблиците с Cookie сега са достъпни за редактиране
 • Изключването на протоколите TLS 1.0 и TLS 1.1 е отложено за версия Chrome 84.

 


Освен нововъведения и оправени бъгове в новата версия за запушени 32 уязвимости. Критични проблеми, като например изпълняването на код извън sandbox, не са открити.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари