fbpx
15.7 C
София

Излезе Ubuntu 18.04.2 LTS с обновен графичен стек и ново Linux ядро

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Излезе обновяването Ubuntu 18.04.2 LTS, в което значително е подобрена поддръжката на най-новия хардуер, поставени са ново Linux ядро и нов графичен стек, оправени са забелязаните бъгове в инсталатора и в зареждащата програма. В новата компилация са включени актуални обновявания за стотици пакети, свързани с отстраняването на някои проблеми, оказващи влияние на стабилността. Едновременно с това излязоха и аналогичните обновявания Kubuntu 18.04.2 LTS, Ubuntu Budgie 18.04.2 LTS, Ubuntu MATE 18.04.2 LTS, Lubuntu 18.04.2 LTS, Ubuntu Kylin 18.04.2 LTS и Xubuntu 18.04.2 LTS.

В обновяването са включени и и някои компоненти и подобрения от Ubuntu 18.10.

Основните промени, идващи с Ubuntu 18.04.2 LTS:
  • Предлага се обновяването на ядрото с версия Linux Kernel 4.18 (в Ubuntu 18.04 и 18.04.1 се използва ядрото 4.15)
  • Обновени са компонентите на графичния стек, включително X.Org Server 1.20.1 и Mesa 18.2, които бяха изцяло тествани в есенната дистрибуция Ubuntu 18.10. Добавени са нови версии на драйверите за чиповете на Intel, AMD и NVIDIA
  • В обновяването са включени новите версии LibreOffice 6.0.7, Thunderbird 60.4.0, Firefox 65, GNOME Shell 3.28.3, Glib 2.56.2, OpenStack Queens, snapd 2.37.1, LXC 3.0.2, cloud-init 18.3, evince 3.28.4, shotwell 0.28, llvm 7
  • Решени са проблемите при логване в системата при устройствата с интегрираните графични ускорители на някои от процесорите на Intel (Core 2 и Atom)
  • Отстранено е изтичането на паметта във файловия мениджър Nautilus
  • Оправена е грешката, водеща до двойно стартиране на приложенията при клик върху устройствата със сензорен екран
  • Решен е проблемът с производителността на GNOME Shell
  • В Ubuntu Server, след инсталирането е оставено активно единствено хранилището main
  • Добавена е поддръжката на Ubuntu Server за едноплатковия компютър Raspberry Pi 3 (досега се поддържаше само Raspberry Pi 2)

В десктоп компилациите, новото ядро и новия графичен стек се инсталират по подразбиране. За сървърните системи новото ядро се предлага като опция в инсталатора.

Използването на новите компилации има смисъл само при нови инсталации. Системите, които са инсталирани и настроени по-рано, могат да използват всички преимущества на Ubuntu 18.04.2, понеже ги получават във вид на отделни обновявания. Потребителите на предишната LTS версия на Ubuntu 16.04 ще получат в диспечера на актуализациите съобщения за възможно автоматично преминаване към Ubuntu 18.04.2.

В анонса се казва,, че обновяванията и пачовете по безопасност за Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud и Ubuntu Base 18.04 ще излизат в продължение на 5 години. А за версиите Kubuntu, Xubuntu и т.н. – в продължение на 3 години.

Да си припомним, че новите версии на Linux ядрото и на графичния стек се използва rolling модела – предишните ядра се запазват до излизането на следващата LTS дистрибуция на Ubuntu.

Прехвърлянето на инсталираните към днешен ден дистрибуции на Ubuntu могат да се прехвърлят към новите ядро и графичен стек и с помощта на следната команда:

sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-hwe-18.04 xserver-xorg-hwe-18.04

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

66 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини