fbpx
3.5 C
София

Изостава ли Германия като среда за развиване на технологични стартъпи?

Най-четени

Европейските стартиращи компании се справят доста добре след свиването на инвестиции с рисков капитал и на общите инвестиции през второто тримесечие на тази година.

Данните обаче показват, че германските стартъпи се справят по-зле от останалите си европейски колеги – според данни на „Ърнест и Янг“ немските компании са успели да привлекат средно с около 20% по-малко капитал за първата половина на годината спрямо същия период през 2021 г. Размерът на капиталите обаче намалява още по-рязко – от 4,44 милиарда евро до 2,89 милиарда евро за цитирания наблюдаван период.

Поглеждайки общата картина в Европа, това съотношение поставя Германия зад Обединеното кралство, но също и зад Франция, чиито стартиращи компании в един момент през 2019 г. се оказа, че успяват да привлекат повече рисков капитал от немските си връстници. Тези стойности индикират за тревожна тенденция за немските стартъпи, но картината става още по-притеснителна, когато вземем предвид и данните за населението на двете държави – в Германия по последни данни живеят 83,24 милиона души, а във Франция 67,39 милиона.

Според последния доклад на Dealroom, европейските страни, които са привлекли най-много рискови инвестиции на глава на населението през първата половина от годината, са Естония, Исландия и Швейцария. Германия заема 18-то място, с което спада с четири позиции надолу в класацията само за последната година.

Въпреки това обаче, анализаторите и икономическите специалисти казват, че нещата не изглеждат толкова зле за немските стартъпи. По-голямата част от тези стартиращи компании са в технологичния сектор и до голяма степен не са толкова силно засегнати и уязвими от войната в Украйна и от енергийната криза, както други компании. Но тъй като Франция може да се похвали с над 25 технологични еднорога, германските бизнес ръководители вероятно започват все по-силно да осъзнават, че могат да се справят и по-добре.

Справяне с липсата на вътрешно финансиране

Ключов проблем за стартъп сцената в Германия е недостатъчното предлагане на вътрешен рисков капитал. Дори когато през първите три месеца на 2021 г. се отчиташе нарастване на финансирането, това не беше подхранено от местни капитали.

Така коментирайки чуждестранния интерес към местните стартиращи компании, Кристоф Ф. Майр, съдружник – основател на Atlantic Labs и нейният филиал Food Labs заявява пред Tech Crunch, че „силният приток на капитали от САЩ и Обединеното кралство показва потенциала на Германия, особено по отношение на талантите и интелектуалната собственост, но въпреки това, за да може да стигне една стартираща компания до вниманието на инвеститорите от международната сцена и да успее да ги убеди, са необходими здрава местна екосистема и силни местни партньори.“

Майър също се позовава на данни, потвърдени от изследователската агенция PitchBook, според които доклад от германската държавна банка KfW е установил, че инвестициите в рисков капитал в Германия представляват 0,047% от БВП-то на страната за периода от 2017 до 2019 г., като тази стойност достига 0,1% в Обединеното кралство.

Тези данни не остават игнорирани – като субект, който отговаря за координирането на фонда за бъдещето на Германия, Kfw заяви, че се ангажира да инвестира в страната 10 милиарда евро до 2030 г. „Надяваме се, че тази финансова инвестиция ще доведе до влагането на допълнителни 20 милиарда евро частни инвестиции в рисков капитал“, заявяват от публичната агенция Germany Trade & Invest по повод вложението.

Новата стратегия на Германия за стартъпите

В съвместно прес съобщение от този юли германските министерства обявиха, че федералният кабинет на страната е приел „първата цялостна стратегия за стартъпите на германското правителство. Планираните мерки засягат десет области и ще започнат да се прилагат в близко бъдеще“.

Основните цели на стратегията за стартъпите са следните:

  • Укрепване на финансирането на стартиращи компании
  • Подпомагане на стартиращите компании да привлекат таланти, включително чрез подобрени възможности за възнаграждаване на служителите чрез други методи, освен с работна заплата – например с предоставяне на дялове от компаниите
  • Развиване на предприемаческия дух и улесняване на създаването на нови бизнеси, в това число и компании за дигитални продукти
  • Подпомагане на жените предприемачи и подкрепа на разнообразието в стартъпите
  • Улесняване на стартиращите компании, които тръгват от полето на науката и университетите
  • Подобряване на политическата среда за стартъпите, които работят за общественото благо
  • Улесняване на достъпа за стартиращи компании до данни

Този план имплицитно признава, че стратегията е разработена за дълъг период от време, като отбелязва, че надеждите са всички изброени мерки за помогнат за укрепване на европейските стартъпи и за осигуряване на повече възможности и стимулиране на предприемаческата креативност.

Какво следва?

Пълната стратегия на Германия за стартъпите изглежда вече е очертана и добре приета в обществото.

От The Economist разказват, че са провели интервю с двамата съдружници на Earlybird, които казват, че плана на Германия определено е важна стъпка в правилната посока. Те допълват, че местната екосистема видимо изостава спрямо другите по отношение на сумите, които се влагат за стартиращи компании в другите страни. Така че според тях е страхотно да се даде началото и да се развие цялостна програма от последващи действия, които да реализират програмата.

Приоритетните инвестиционни области, очертани от стратегията, са „ИИ, квантови технологии, водородни технологии, медицина, устойчива мобилност, биоикономика и кръгова икономика, както и климатични, енергийни и екологични технологии“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини