Израелската лунна сонда Берешит не успя да кацне на Луната

Израелският лунен апарат се разби при кацането на Луната

3
658

Плановете бяха лунната сонда Берешит да извърши меко кацане на естествения спътник на Земята в северозападната част на Морето на Яснотата (Mare Serenitatis), където се намира една от магнитните аномалии.

Мисията се развиваше по план до височина 149 метра от повърхността на Луната. Но тогава главният двигател на сондата неочаквано спря да работи и е започнало рестартирането на бордовия компютър. Апаратът явно се е врязал в повърхността на Луната със скорост около 130 метра в секунда и по всичко личи, че е изгубен безвъзвратно.

„Изгубихме апарата. За нещастие, не успяхме да извършим успешно кацане“ – отбеляза Офер Дорон, представител на компанията Israel Aerospace Industries, поддържаща лунната инициатива.

Въпреки неуспешния завършек, участниците в проекта се поздравиха един друг с частичното постигане на поставената цел и изразиха надежда, че при следващата мисия всичко ще бъде успешно.

„Ако нещо не се е получило от първия път, трябва да се опита още веднъж“ – оптимистично подчерта присъстващият в израелския център за управление на полетите премиер на Израел Бениамин Натаняху.

Ако прилуняването на Берешит бе протекло успешно, Израел щеше да стане четвъртата държава, която е успяла да осъществи кацане на Луната след САЩ, СССР и Китай. Но Берешит влезе в историята, като първият частен космически апарат влязъл в лунна орбита.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ШишоДа ти Е капитализма!Чане Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Чане
Чане

А какво стана със великия китайски луноход – от три месеца абсолютно никаква информация няма.

Да ти Е капитализма!
Да ти Е капитализма!

Чудесна новина!

Шишо
Шишо

Ясно е че твоя главен капитал е мозъка ти… ами Е-и се тогава.