Израелската лунна сонда изпрати първата снимка

18
1016

Частната израелска лунна сонда Берешит изпрати първите снимки, заснети с помощта на бордовата камера, на една от които се вижда Земята. Информацията е на израелския Канал-7. След изстрелването космическия апарат направи две маневри за увеличаване апогея на орбитата. Сондата трябва да достигне и да кацне на луната в началото на месец април тази година.

Берешит е създаден от компанията SpaceIL в рамките на конкурса Google Lunar XPrize. Според правилата на състезанието, необходимо е космическият апарат да извърши меко кацане на Луната, да излъчи на земята качествено цветно видео и снимки и да се придвижи на разстояние минимум 500 метра, откъдето да покаже нови заснети материали. В началото на 2018 година Google прекрати конкурса без победители, но някои екипи продължиха работата си. Най-успешни се оказаха хората на SpaceIL и на 22-ри февруари техният космически апарат бе изведен в космоса с помощта на ракетата Falcon 9.

Берешит има класическа конструкция с опори за кацане. Масата на апарата е 585 кг, а научните инструменти са магнитометър и качествена камера, както и специални отражатели за проследяване на апарата. Полетът до Луната е разделен на няколко етапа, като главните са трите орбитални маневри за увеличаване апогея на орбитата. Засега двете маневри са успешни, а третата трябва да бъде осъществена в началото на месец март.

Изпратените снимки показват елементите на самия Берешити и панел с надпис „Малка страна, големи мечти„. Снимките са направени от разстояние 60 511 км от Земята.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
16 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
favrШишоДолу ПутинЕж ла1наАлекс Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
M Schadd
M Schadd

Стенли Кубрик
от 7 записа в студиото 6 ”кацания” са успешни или 90% успеваемост(e еднити актьори едвам се движат , а в другите ”филми” подскачат като зайци)

Мошета
кораба тъмен , небето пълна тъмниц а
обаче
табелата супер ясна – small country, big dreams.

Баси лудите
Баси лудите

Това за Стенли Кубрик идва от фалшива новина на руската Интернет агенция за проучвания, чиято цел е да сее дезинформация.

Прочети: https://www.snopes.com/fact-check/false-stanley-kubrick-faked-moon-landings/

favr
favr

добре е да се поосведомиш малко преди да говориш глупости… „In 1980, the Flat Earth Society accused NASA of faking the landings, arguing that they were staged by Hollywood with Walt Disney sponsorship, based on a script by Arthur C. Clarke and directed by Stanley Kubrick“… каква руска интернет агенция за проучвания та гони през 1980…

Алекс
Алекс

Прав си че не е тръгнало от руската пропаганда, но всичките им станиоленоглавци го припяват от сума време, та не е чудно че вече се асоциират заедно. Странното е че руфилите някак го приемат за лична обида че руснаци не са ходили до луната, и иначе нормални хора избирателно вярват в тая глупост. Нарича се когнитив байаст – не може нещо в разрез със светогледа ти да е вярно.

Шишо
Шишо

Да, да. Хич не е тръгнало от руската пропаганда, която тогава се наричаше болшевишка, съветска и т.н. То не бяха пияни от кока-кола войници които изнасилват германки (1948), то не бяха развалени автомобили (каква ирония, щот руснаците още нямаха толиатно-тоалетни жигули), то не бяха социални неравенства, състезание в изкуството (филма хубав ли е или руски?), културата (пияните мужици и всичките двама-трима руски композитори на частушки срещу един Бетовен например, художници ли, писатели ли?), военните победи ли, остриганите глави срещу дънките ли? Големи сравнения бяха и хич, ама хич пропаганда… Това че нямаше банани, портокали, леща, маслини, масло, картофи, лук, дини,… Виж още »

favr
favr

и всичко, което си изписал не можеш да подкрепиш с нито един реален факт… най-много да дадеш линк към някоя пропагандна статия от ббс или поръчано от тях статистическо проучване, тотално изключвайки възможността, след като руските медии са пропаганда, такива да са и западните… това за тримата композитори показва единствено пълно невежество… за военните победи-също… за хранителните продукти-също… а пък за гладомор прочети как са действали англичаните в индия… и тъй…

favr
favr

статията е за израелска сонда пътуваща към луната… напълно излишно е спора в коментарите да се измества към русофилия и русофобия… примерно израел имат доста добри отношения и с двете страни… въпроса е че за пореден път чисто русофобски коментар тръби срещу фалшиви новини от страна на русия, докато самия той е фалшива новина… по принцип по света хора от всякакви националности вярват във всякакви неща… някой, че земята е плоска, други че бог е създал хората от кал преди 5000 години, трети че хитлер е спасявал европа от сталин… ама това няма нищо общо с националността, а по-скоро със… Виж още »

Шишо
Шишо

ииии да бе. даже табелата се вее и гъне под напъна на лекия морски бриз в студиото на москвичфилм

Долу Путин
Долу Путин

Точно руска пропаганда е, тръгваща от таблоид работещ под командването на руското военно разузнаване и Internet Research Agency. Скоро ще излязат и нови факти за това как Русия води информационна война срещу демокрацията, включително суверенни държави като България.

favr
favr

не тръгва от таблоид под руско командване, а от обвинение отправено през 1980та към наса от Flat Earth Society, което е основано през 18ти век в англия… и е добре да се коментират реални новини, а не въображаеми и бъдещи такива… особено от тия дето, постоянно реват, че са жертва на фалшиви новини и яростна пропаганда…

Еж ла1на
Еж ла1на

Статията е в контролиран от Руската аналитична агенция медия и не е едно изречение, а е цял материал + фабрикувано видео. Руски тролски сайтове го цитират и се представят за американски медии, включително Български такива, плащат им руски рекламни агенции. Много от тези страници бяха спрени след изборите през 2016-та в САЩ. Скоро ще има сериозна филтрация на всички пропагандни странички с фалшиви новини. Независимо колко ви е силата и мотивацията, демокрацията е по-силна, зщаото се базира на факти.

favr
favr

ква демокрация, кви факти… способен ли си да подкрепиш, което и да е от твърденията си с факти… или в демократичния свят мечта, твърдение и факт означават едно и също нещо…? колкото до филтрацията на сайтове с фалшиви новини, цензура имаша и по комунистическо, явно я има и сега… малко фалшиви новини: през 1990 буш представя пред американските медии младо момиче, което разказва пред шокираната публика за зверствата, които извървшат иракските военни и как убиват бебета в кувиози, сащ разбира се демократично нападат ирак за да спасят бебетата, след което се оказва, че въпросната девойка е дъщерята на кувейтския посланик… Виж още »

Шишо
Шишо

cтaтиятa e зa изpaeлcĸa coндa пътyвaщa ĸъм лyнaтa… нaпълнo излишнo e cпopa в ĸoмeнтapитe дa ce измecтвa ĸъм pycoфилия… пpимepнo изpaeл имaт дocтa дoбpи oтнoшeния и c двeтe cтpaни… въпpoca e чe зa пopeдeн път чиcтo pycoфилски ĸoмeнтap разпространява фaлшиви нoвини oт cтpaнa нa pycия, дoĸaтo caмия тoй e фaлшивa нoвинa… пo пpинцип пo cвeтa xopa oт вcяĸaĸви нaциoнaлнocти вяpвaт във вcяĸaĸви нeщa…

Долу Путин
Долу Путин

Става дума за това, че тролове и страници с фалшиви новини дирижирани от определено правителство подкопават световни достижения и зомбираните им последователи ги преповтарят. Теорията е, че те размиват всички информации за да не може човек да различи истина от лъжа.

Шишо
Шишо

„факти, факти“… ами като ти липсват първите от 1 до 100 години в образованието какви факти може да ти даде който и да е? Видиш ли нямало гладомор в Украйна. Видиш ли не бил провеждан от болшевишка русия, ама да знеш какво ставало в Индия… А какъв гладомор е правил болшевишкия лидер мао в Китай, знаеш ли мушмул нещастен? Видиш ли не било пропагандна измислица „снимането на кацането на луната в студио на Холивууд“. Видиш ли нямало факти за това как тъпи руснаци пишат и разпространяват пропагандни брошури за това че пияни от кока кола американски войници безчинстват в окупираните… Виж още »

favr
favr

малоумнико кален… аз за украински гладомор къде точно съм казал, че го е нямало..? това, което казах е че руското управление тогава не е направило нещо, което не са правили англичани или американци преди това… ама ти си прекалено тъп да го разбереш… колкото до безчинства на войници, в момента в окинава съдят американски военни за изнасилване на японски жени… каквото правят едните го правят и другите, понеже хората са първо хора и после са американци или руснаци… ти обаче и малоумната сган, като тебе постоянно са опитват да наложат двойни стандарти и да изкарат руснаците корена на всяко зло,… Виж още »

Долу Путин
Долу Путин
favr
favr